EXPECTATIVES DE PAU A SUD-AMÈRICA

El Govern i les FARC confirmen la decisió de buscar una sortida al conflicte armat de Colòmbia

El líder de la guerrilla, 'Timochenko', afirma que dialogaran "sense rancúnia ni arrogància"

Les FARC difonen un desafiador rap en vídeo sobre la pau a Colòmbia. / periodico

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / Buenos Aires

El Govern colombià i lesFARChan ratificat aquest dilluns la disposició a transitar la via deldiàleg que, al final del camí, permeti tancar dècades deconflicte armat.

"Sempre totes les guerres acaben amb algun tipus d'acord, de diàleg, i per això volem posar fi a aquest conflicte a través d'un acord o un diàleg, sense que tornem a repetir els errors del passat", ha dit el presidentJuan Manuel Santos.

Per la seva part, el líder de la guerrilla més antiga de Colòmbia,Timoleón Jiménez, conegut com a 'Timochenko', ha dit que les FARC arriben a la taula de diàleg "sense rancors ni arrogàncies". Laveu de l'insurgentha estat extreta d'un vídeo oficial de la guerrilla i transmesa per la ràdio privadaCaracol, un fet sense precedents en els últims anys.

Es tracta de la primera reacció pública de les FARC després queSantos confirmés l'existència de "contactes exploradors" amb la guerrillaaCuba, i la realització d'una primera trobada entre les parts aOslo, el mes que ve.

Cançó propagandística

En elvídeo de Timochenkoes pot veure també uns joves guerrillers que interpreten una cançó que diu: "Me voy para La Habana, esta vez a conversar; el burgués que nos buscaba, no nos pudo derrotar. Me voy para La Habana, esta vez a conversar, con aquel que me acusaba de mentir sobre la paz. Me voy para La Habana, supieran con qué emoción, me voy a conversar la suerte de mi nación".

La possibilitat d'un acord de pau ha generat una forta expectativa dins i fora del país. La majoria de les forces polítiques i les cambres empresarials han recolzat el viratge de Santos. "Amb molta esperança els colombians estem veient si podem liquidar aquest conflicte que tants dolors ens ha causat", ha dit el president.

Accions contra insurgents

Notícies relacionades

Santos ha remarcat no obstant que, a diferència d'altres experiències de diàleg que van fracassar, l'Exèrcit mantindrà les seves accions contra insurgents mentre es desenvolupin les converses amb les FARC.

L'expresidentÁlvaro Uribe, que va tenir en Santos el seu més eficaç ministre de Defensa, i a qui va nomenar en els fets "marmessor" de la seva "política de seguretat democràtica", com es va anomenar l'ofensiva contra les FARC, va ser el que va criticar amb més vehemència el gir de l'actual Govern.