El nou escenari europeu

El president electe ultima el Govern amb discreció

Els francesos prefereixen el català Valls com a nou cap de l'Executiu

El mandatari anunciarà el nom del primer ministre en la investidura, el dia 15

François Hollande saluda els seus simpatitzants des del balcó de la seva seu electoral a París, ahir.

François Hollande saluda els seus simpatitzants des del balcó de la seva seu electoral a París, ahir. / REUTERS / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
Elianne Ros
Elianne Ros

Periodista

ver +

Una vegada ha aconseguit l'objectiu de seguir els passos del venerat François Mitterrand, François Hollande no s'ha concedit ni un minut de treva. Ahir al matí es va posar mans a l'obra -una manera de marcar la diferència amb Nicolas Sarkozy i les seves impopulars vacances d'inici de mandat- per preparar el relleu en la presidència i el Govern amb el qual haurà d'afrontar els problemes d'una França greument amenaçada per la crisi.

La successió a l'Elisi comença avui mateix amb la participació d'Hollande, juntament amb l'encara president Sarkozy, en els actes oficials de la commemoració del final de la segona guerra mundial, dia festiu a França. «És una bella imatge de la reconciliació que vull encarnar», va declarar Hollande. El traspàs oficial de poders es portarà a terme dimarts que ve, quan prendrà possessió del càrrec.

Conscient de la «dura actualitat» que l'espera, a més de preparar la carregada agenda internacional de les pròximes setmanes, Hollande perfila la composició d'un Govern que va prometre que seria paritari. En cap de les quinieles dels mitjans de comunicació francesos per ocupar el càrrec de primer ministre apareix el nom de Jean-Marc Ayrault, president del grup parlamentari socialista i home de confiança del nou president, encara que no es descarta el nom de la primera secretària del PS, Martine Aubry.

LA POPULARITAT DE VALLS/ De totes maneres, segons un sondeig elaborat pel diariLe Parisien, el favorit dels francesos per al palau de Matignon és el català Manuel Valls, alcalde socialista d'Evry, a la perifèria de París, i cap de comunicació d'Hollande durant la campanya. Nascut a Barcelona fa 49 anys, Valls forma part de l'ala més dretana del partit. Aquest perfil i la seva imatge dinàmica conciten la simpatia d'un espectre ampli de ciutadans (26%), encara que Ayrault és el més desitjat entre els electors d'ideologia socialista (30%). Segons diferents mitjans, Valls té moltes possibilitats d'aconseguir la cartera d'Interior que, donada la seva trajectòria i el seu discurs sobre la seguretat, li ve com l'anell al dit.

Notícies relacionades

François Hollande no es va comprometre ahir a res. «El nom del primer ministre se sabrà el dia 15», va dir quan sortia de la seva llarga jornada de treball a la seu de la seva campanya, transformada ahir en quarter general de la transició. El nou president va mostrar que té intenció de mantenir una «relació pròxima amb els francesos», estrenyent les mans dels ciutadans que l'esperaven al carrer.

Més complicat li serà complir les seves promeses electorals i reduir al mateix temps el galopant dèficit del país. Molts francesos es pregunten fins a quin punt la realitat corregirà voluntarioses propostes com la creació de 60.000 nous llocs de treball en l'educació o la revisió de la reforma de les pensions. «El que he dit com a candidat ho faré com a president», va sostenir Hollande.