ELECCIONS FALSEJADES A L'ÀSIA CENTRAL

El president de Turkmenistan, reelegit amb el 97,14% dels vots

L'OSCE va declinar enviar observadors electorals davant la impossibilitat de treballar amb llibertat

El president del Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow, el 17 de novembre.

El president del Turkmenistan, Gurbanguly Berdimuhamedow, el 17 de novembre. / MICHAEL KAPPELER / POOL (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Elpresident de Turkmenistan, Gurganbulí Berdimujammedov, ha estat reelegiten leseleccions celebrades aquest diumenge amb el 97,14% dels vots, segons les dades preliminars ofertes aquest dilluns per la Comissió Electoral Central (CEC) d'aquesta antiga república soviètica a l'Àsia Central.

Els altres set candidats han obtingut entre el 0,16% i l'1,07% dels sufragis, assenyala un comunicat de la CEC del país citat per l'agència russa RIA-Nóvosti.

Segons les dades oficials, en els comicis, que van transcórrer sense la presència d'observadors occidentals, hi va participar el96,7% del cens electoral, xifrat en gairebé tres milions de ciutadans.

Exportador de gas

Tots els analistes donaven per descomptat que l'actual president de Turkmenistan seguirà dirigint els destins del país durant els pròxims cinc anys, ja que en això estan interessats tots els seus importadors de gas, des d'Occident fins a Rússia, la Xina i l'Iran.

Notícies relacionades

Davant la impossibilitat d'exercir la seva tasca amb llibertat i el convenciment que el resultat dels comicis estàfalsejatper endavant, l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va declinar enviar una missió d'observadors electorals a Turkmenistan.

Berdimujammedov, de 54 anys, dentista de professió, exministre de Sanitat i exviceprimer ministre, va arribar a la presidència de Turkmenistan el 2007, després de la mort del president Saparmurat Nizyazov. L'anterior mandatari va governar Turkmenistan durant 17 anys, des del 1990, quan la república formava part de l'URSS.