Terror a Noruega

El terrorista és un ultra cristià que va planejar els atemptats al maig

Anders Behring va explicar-ne amb detall els preparatius en un dietari de 80 dies

El sospitós va dir als seus amics a Facebook que podia fabricar 20 bombes

Personal mèdic atén els supervivents a Utoya.

Personal mèdic atén els supervivents a Utoya. / AP / MORTEN EDVARDSEN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
OSLO

El presumpte autor del doble atemptat a Oslo és un jove noruec amb tendències ultradretanes i islamòfobes. Anders Behring Breivik, de 32 anys, era a més un «fonamentalista cristià», segons mitjans noruecs, amb connexions amb partits ultres i també amb xarxes maçòniques, qüestió aquesta última que no va ser confirmada per la policia.

Behring, arrestat a l'illa d'Utoya després de matar a sang freda 85 joves en un campament d'estiu, va reconèixer haver disparat contra la multitud, va explicar ahir Johan Frediksen, cap de policia d'Oslo. No va confessar, però, el mòbil dels atacs, de manera que la policia continua investigant totes les hipòtesis.

Segons el diari Aftenposten, Behring va anunciar la tragèdia en un dietari de 1.500 pàgines explicant amb minuciós detall la preparació dels atemptats durant 80 dies. En aquest diari, enviat als seus amics a Facebook, va revelar que posseïa prou material explosiu per fabricar 20 bombes.

Les autoritats, que ahir van interrogar el detingut, el vinculen amb l'atemptat amb cotxe bomba que va tenir lloc el mateix divendres, un parell d'hores abans de la massacre d'Utoya, al complex governamental de la capital noruega, en què van morir set persones. Malgrat que ningú ho va confirmar, el doble atemptat sembla tenir clarament motivacions polítiques i apuntar directament contra el Partit Laborista en el poder. Les víctimes a Utoya participaven precisament en un campament d'estiu de les joventuts laboristes.

ADOB QUÍMIC / Els agents parteixen de la hipòtesi que el sospitós es va desplaçar de la capital a l'illa, a uns 40 quilòmetres d'Oslo, després d'haver activat el cotxe bomba, però no descarten altres possibilitats. Segons la investigació, Behring va comprar sis tones d'adob químic des del mes de maig passat, que podria haver estat utilitzat per fabricar l'artefacte explosiu. Una portaveu de la firma majorista on va adquirir l'adob va declarar ahir que la compra era «petita i habitual», ja que Behring era director d'una granja ecològica, Breivik Geofarm.

Notícies relacionades

Tampoc es coneixen detalls sobre com va poder perpetrar la matança un home sol. Alguns testimonis del campament d'Utoya van dir haver vist trets des de diverses direccions, cosa que alimenta la sospita que hi va haver més d'un tirador. «El sospitós es va rendir quan va arribar la policia, sense oposar resistència. Segurament es va quedar sense municions», va declarar Frediksen. El comissari Sveinung Sponheim va explicar que el dramàtic tiroteig va durar «prop d'una hora i mitja», lapse etern de temps per als participants en el campament, uns 560, en què l'atacant va buidar amb fredor les seves dues armes de foc.

Sponheim va justificar la tardança de la policia a arribar a l'illa per les dificultats de trobar un vaixell per traslladar la unitat Delta, els GEO noruecs. Segons el comissari, la policia va arribar a la vora del mar 40 minuts després de rebre el primer avís de la comissaria local de l'illa, però no hi va poder accedir pels motius esmentats.