EL PERFIL

Tot per l'exclusiva

Rebekah Brooks, la protegida de Rupert Murdoch i bona amiga de David Cameron, cau després d'estar en l'epicentre de l'escàndol de les escoltes

Rebekah Brooks, al sortir de les oficines de News International a Londres, el 7 de juliol passat.

Rebekah Brooks, al sortir de les oficines de News International a Londres, el 7 de juliol passat. / Matt Dunham (AP)

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / Londres

Rebekah Brookses va vestir el dijous 7 de juliol de tigressa per anar a la feina. Aquell dia la màxima responsable de les publicacions deRupert Murdoch alRegne Unit sabia queNews of the World tancava. Acompanyada per guardaespatlles va arribar a la redacció. Els periodistes van creure que els comunicaria la seva renúncia. El que van sentir va ser exactament el contrari. Eren ells, els 200 professionals deldominical, els que marxaven.

Murdoch havia optat per la cirurgia per salvar la compra de la cadena de televisió Sky, protegir el seu fill James i també Rebekah. L'octogenari més poderós del món té un afecte especial per aquestapèl-rojade melena arrissada, al centre de l'escàndol de lesescoltes telefòniques. Encara que potser l'afecte no ho és tot. Pot ser que la seva protegida coneix massa secrets per deixar-la marxar. Dues vegades es va resistir el magnat a acceptar ladimissióde Brooks, en l'epicentre de l'escàndol, però aquest divendres, finalment, ha cedit.

Fins ara res havia aturat lacarrera fulminant d'aquesta anglesa de 43 anys, que viatja enjetprivat i alterna amb els grans de la terra. L'any 2000 Murdoch la va posar al capdavant deNews of the World. El dominical havia arribat a tenir cinc milions de lectors. Brooks era la persona més jove que ocupava la direcció d'undiari de tirada nacional. La premsa popular britànica és a més un món de mascles. Sexe, esports, una mica de sang i humor de bastida marquen la pauta.

Però ella era un element a part. I no li va tremolar el pols quan va publicar les llistes depederastesque havien complert condemna arran de l'assassinat d'una nena anomenada Sarah Payne. Aquella incitació al linxament popular va ser, segons la policia, "una gran irresponsabilitat". Murdoch, no obstant, la va premiar. El 2003 va ser nomenada directora del diariThe Sun, i el 2007 pujava a consellera delegada deNews International.Influent i temuda.

Compartir taula en Nadal

Sense conflictes ideològics aparents passa per ser una bona amiga de Tony i Cherie Blair, però ho és també deDavid Cameron. A casa seva hi sopar el primer ministre conservador elNadal passat, iJames Murdoch va ser un altre dels comensals. En aquelles dates el Govern havia de donar l'aprovació a la compra per part de Murdoch delcanal de televisió Sky.

Notícies relacionades

Curiosament, algú que tafaneja tant en la vida dels altres ha mantingut la seva a l'ombra. La seva estudiada discreció es va veure pertorbada quan el 2005 va ser detinguda per pegar el que aleshores era el seu marit, l'actor Ross Kemp, de la sèrie EastEnders. La premsa rival va publicar la baralla.

Una de les seves poques declaracions públiques va ser davant el comitè de cultura del Parlament el 2003. Allà va dir una cosa que després lamentaria. Va reconèixer que alguna vegada el grup havia pagat a la policia a canvi d'informació. Dimarts que ve tornarà a comparèixer davant el comitè d'investigació de laCambra dels Comunsper donarexplicacionsper les escoltes il·legals.