JUDICI A DINAMARCA

Condemnen per terrorisme el somali que va intentar assassinar el dibuixant de les caricatures de Mahoma

La víctima, el danès Kurt Westergaard, ha rebut diverses amenaces de mort des que va retratar el profeta de l'Islam

Imatge d’arxiu del dibuixant danès Kurt Westergaard.

Imatge d’arxiu del dibuixant danès Kurt Westergaard. / ERNST VAN NORDE (AP)

2
Es llegeix en minuts
EFE / Copenhaguen

Un somali de 29 anys, la identitat del qual està protegida, ha estat declarat avui culpable per un tribunal d'Aarhus (oest de Dinamarca) d'un delicte de terrorisme i d'intent d'assassinat del dibuixant danès Kurt Westergaard, autor d'una famosa caricatura de Mahoma.

El jurat popular ha considerat de forma unànime provat que l'acusat volia assassinar Westergaard i que aquesta acció ha de ser considerada com un acte terrorista, assumint la tesi de la fiscal que pretenia causar el "caos" a Dinamarca.

La legislació danesa considera terrorisme, un delicte que pot castigar-se amb una pena màxima de cadena perpètua, un acte que pretén "terroritzar una població de forma greu" o "desestabilitzar o destruir les estructures polítiques, constitucionals, econòmiques o socials".

El tribunal, format a més per tres magistrats, haurà de determinar ara la durada de la pena, encara que s'espera que les deliberacions es prolonguin fins demà.

Per un altre costat, el jurat va absoldre el somali de l'acusació d'intent d'assassinat d'un dels agents de policia que va acudir a casa del dibuixant al haver saltat l'alarma, encara que el va condemnar per "agressió greu".

Durant el judici, celebrat enmig de mesures de seguretat extremes, la fiscalia havia insistit en l'acusació de terrorisme, sostinguda perquè, segons ella, el somali va actuar inspirat per organitzacions fonamentalistes com Al-Qaida i Al-Shahab. La defensa havia al·legat, en canvi, que la intenció de l'agressor era només fer mal al septuagenari dibuixant i no a la població danesa, raó per la qual l'acusació de terrorisme no se sostenia.

L'acusat havia admès únicament un delicte de violació de domicili i de possessió il·legal d'armes, una destral i un ganivet, cosa que va fer que Westergaard li digués durant el judici "petit covard mentider".

L'intent d'assassinat

Els fets es van produir la nit de l'1 de gener del 2010, quan el somali, que havia viatjat aquell dia en tren des de Copenhaguen, va entrar a casa del dibuixant a Viby, als afores d'Aarhus. Alarmat pel soroll, Westergaard, que estava cuidant la seva néta de 5 anys, va aconseguir refugiar-se en un bany que té convertit en búnquer de seguretat i des d'allà va trucar a la policia, mentre el somali intentava trencar la porta a cops de destral.

A l'arribar la policia pocs minuts després, l'agressor va atacar un dels agents, que van respondre amb trets i el van ferir en una cama i en una mà.

Notícies relacionades

Des del setembre del 2005, quan es van publicar les caricatures de Mahoma al diariJyllands-Posten, Westergaard ha rebut amenaces de mort i sofert diversos intents d'atemptat, igual que la seu del diari, i viu sota protecció policial.

Les vinyetes del diari danès, entre les quals figura la de Westergaard caracteritzant Mahoma amb una bomba al seu turbant, van provocar mesos després fortes protestes al món islàmic, amb disturbis en diversos països en els quals van morir al voltant de 150 persones i un boicot comercial a productes danesos.