conflicte enquistat

Màxima tensió al campament sahrauí d'Aaiun

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MESA
RABAT

El Marroc i el Front Polisario han de reprendre avui les per ara estèrils converses a Nova York a fi de trobar una sortida a l'etern contenciós del Sàhara Occidental. Aquesta vegada, a més, la reunió arriba enmig d'una crisi sense precedents a Aaiun, la capital de l'antiga colònia espanyola. Segons fonts sahrauís, centenars de camions antiavalots acordonaven ahir a la nit el campament d'Agdaym Izik, on més de 20.000 sahrauís fa setmanes que exigeixen millors condicions de vivenda i treball, mentre es produïen incidents en diferents barris de la ciutat.

La creixent tensió, especialment després de la recent mort d'un jove sahrauí a mans de militars marroquins quan intentava accedir a l'assentament, ha fet que Rabat hagi augmentat durant l'última setmana el desplegament de les forces de seguretat per impedir que nous grups de sahrauís se sumin a la protesta social, i també impedir l'entrada d'observadors internacionals a l'enclavament.

Així, diversos policies marroquins van impedir ahir a l'eurodiputat d'Izquierda Unida (IU), Willy Meyer, i a tres periodistes espanyols desembarcar de l'avió a Aaiun, on tenien previst visitar el campament. «Si això ho fan amb un càrrec públic, què no faran als sahrauís», va declarar Meyer al tornar a Las Palmas.

Els tres diputats del Parlament basc que van assistir divendres a un judici contra activistes sahrauís i que també volien anar a Aaiun ja no van passar de l'aeroport de Casablanca, des d'on van ser retornats a Madrid.

DISCURS DE MOHAMMAD VI / El Marroc ha cridat diverses vegades a la mobilització de la nació contra «els agressors de la integritat territorial». Durant el discurs que va pronunciar dissabte, amb motiu del 35 aniversari de la Marxa Verda, el rei Mohammad VI va tornar a defensar la «marroquinitat de les províncies del sud» i va acusar el Front Polisario i Algèria de «perjudicar» els avanços del projecte d'autonomia que Rabat presenta com a única solució possible al litigi.

Notícies relacionades

Així mateix, el monarca va expressar el seu rebuig al fet que «les llibertats de les quals disfruta el país es vegin vergonyosament instrumentalitzades», fent al·lusió directa al campament

sahrauí.