ARXIUS

Nixon li va dir a Allende «fill de puta» en una conversa amb Kissinger

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
SANTIAGO DE XILE

Gravacions desclassificades als EUA revelen la intenció de l'expresident Richard Nixon de «pegar al cul» i enderrocar el «fill de puta» de Salvador Allende, mort en el cop d'Estat d'Augusto Pinochet l'11 de setembre de 1973. Les cintes es van publicar als Estats Units a la pàgina web nixontapes.org i el seu contingut es resumeix en un article publicat a Xile pel Centre d'Investigació Periodística (CIPER) i redactat pel periodista Peter Kornbluh.

Les converses també mostren per primera vegada el possible reconeixement del paper que va tenir la CIA en l'assassinat, el 1970, del comandant en cap de l'Exèrcit xilè, el general René Schneider, amb l'objectiu de boicotejar la presa de possessió d'Allende com a president de Xile.

En les gravacions s'inclouen diverses converses sobre Xile entre Nixon (1969-1974) i el seu conseller i posterior secretari d'Estat, Henry Kissinger, en què tractaven Allende de «fill de puta», al mateix temps que deien que volien «estovar-li el cul».

«És un Estat feixista», va dir Nixon en una conversa al Despatx Oval de la Casa Blanca al referir-se al triomf electoral de la coalició d'Allende, Unitat Popular, a les eleccions municipals de l'abril de 1971.

D'acord amb la transcripció d'aquestes cintes, a Nixon li va molestar molt la decisió d'Allende de nacionalitzar les empreses nord-americanes a Xile, en especial les dedicades a l'extracció del coure.

L'11 de juny de 1971 Nixon va transmetre a Kissinger l'opinió del secretari del Tresor, John Conally, que li havia dit que si Washington no aturava Allende, altres països sud-americans començarien a nacionalitzar empreses nord-americanes.

Notícies relacionades

«L'efecte a la resta de Llatinoamèrica, sense importar el que sentim des del Departament d'Estat i la resta, serà dolent per a nosaltres», va assegurar llavors el president nord-americà. «Els americans es moren de ganes que peguem a algú al cul», va declarar Nixon.

Alguns mesos més tard, el 5 d'octubre de 1971, Nixon va comunicar a Kissinger i Conally la seva decisió: «He decidit apartar Allende». Conally va respondre: «L'únic que pot esperar és tenir-lo enderrocat».