ACTIVITAT FINANCERA

Els clients van als bancs amb inquietud i por

El sector garanteix la confidencialitat tret de casos "excepcionals"

CITA AMB LES URNES. Cartells electorals al centre d’Andorra la Vella.

CITA AMB LES URNES. Cartells electorals al centre d’Andorra la Vella. / TONY LARA

2
Es llegeix en minuts

Des de fa un mes, els bancs andorrans tenen una activitat frenètica els dissabtes. I és que és massiva l'afluència de clients estrangers que, inquiets per les repercussions que la flexibilització del secret bancari pugui tenir en la seva economia, van a entrevistar-se amb els directors de les seves entitats. Aquest anar i venir és un secret a crits a Andorra tot i que la banca, encara més hermètica del que és habitual, no es pronuncia sobre el tema.

L'activitat i la inquietud són tan grans que l'Associació de Bancs Andorrans (ABA) --que aglutina els grups bancaris Andbanc, Banc Internacional Banca Mora, Banca Privada d'Andorra, Crèdit Andorrà i Banc Sabadell d'Andorra-- ha emès una circular interna en què dibuixa l'argumentari a seguir per convèncer els clients que no tenen res a témer perquè la confidencialitat segueix garantida.

Una directriu de la qual tenen constància, entre altres, uns quants candidats electorals però que l'associació es nega a confirmar.

CASOS "EXCEPCIONALS" L'ABA

es remet, com a única resposta, a un comunicat públic en què assegura que mantindrà la confidencialitat dels clients, tret de casos "excepcionals". L'associació insisteix en el fet que els futurs acords bilaterals que Andorra firmarà amb països tercers com Espanya, França o Portugal que impliquen clàusules d'intercanvi d'informació "garantiran la protecció de les dades dels clients amb caràcter general i, per tant, la confidencialitat de la banca andorrana que assegura el secret bancari". "Només seran efectius sota demanda justificada sense que es puguin facilitar, en cap cas, llistats de persones, és a dir, sol.licituds col.lectives i generalitzades d'informació", afegeix per recordar que la banca andorrana segueix tenint actualment un elevat nivell de solvència.

MOMENT D'INFLEXIÓ

Notícies relacionades

Antonio Luque és un empresari que fa 56 anys que és a Andorra encara que no ha volgut renunciar a la nacionalitat espanyola i, per tant, no té l'andorrana. A l'escola va compartir pupitre amb molts dels que ara no només dirigeixen sinó també formen part de l'accionariat dels bancs andorrans. Assegura tenir coneixement que la clientela està molt preocupada, i la banca, "relativament tranquil.la". "A efectes pràctics, els banquers consideren que les novetats no es notaran massa i insisteixen que la confidencialitat es protegirà costi el que costi", afegeix per reconèixer que aquest serà un moment d'inflexió per al país.

Un altre empresari, que demana anonimat, lamenta que "el que no s'ha fet en una dècada es faci ara en sis mesos". I no oculta la seva indignació. "Andorra ja donava informació quan hi havia delictes de narcotràfic o terrorisme però considero que el tema fiscal no és delicte", afirma. "El problema --afegeix-- radica en el fet que el sistema impositiu no funciona perquè és injust que paguin més impostos els que més guanyen". "És normal que la gent que no està d'acord amb aquest sistema vingui a Andorra a deixar els seus diners", sentencia.