LA HISTÒRIA D'UN REPORTER BRITÀNIC A L'OCEÀ ÍNDIC

Brendon Grimshaw viu des del 1962 en una illa de les Seychelles que va comprar després de plantar el periodisme

L'home es va passar 30 anys buscant-hi un tresor pirata

Paisatge idíl.lic Vista del parc marí de Santa Anna des de la casa de l’experiodista britànic.

Paisatge idíl.lic Vista del parc marí de Santa Anna des de la casa de l’experiodista britànic. / JORDI CORACHÁN

3
Es llegeix en minuts
JORDI CORACHÁN
MOYENNE

Cel blau, aigües turqueses i cristal.lines, sorra blanca i vegetació exuberant. Amb aquest paisatge, no és estrany que el britànic Brendon Grimshaw plantés el periodisme i s'instal.lés a les Seychelles, després de comprar el 1962 l'illa de Moyenne per 8.000 lliures (uns 15.000 euros), amb les seves his- tòries de pirates i fantasmes. Avui té 83 anys i segueix fent la vida de Robinson Crusoe que va elegir fa gairebé quatre dècades.

"¿Penedir-me'n?", es pregunta. "¡I ara! Avui, tornaria a fer el mateix. Sóc afortunat. La majoria de gent somia retirar-se en una illa solitària i jo he pogut fer-ho", afirma a la terrassa de casa seva, des de la qual es veu una panoràmica impressionant del parc nacional marí de Santa Anna. "Miri això, és un luxe. Aquí ve gent de tot el món per disfrutar uns dies d'aquest paradís i jo hi visc".

Reporter a l'Àfrica

Però li devia costar. Grimshaw havia treballat a l'East African Standard, un diari de Nairobi, i en aquell moment editava dos diaris a Tanzània i era corresponsal de l'agència Reuters. Quan tenia 37 anys era un home complimentat per polítics i diplomàtics. "Cada dia tenia un sopar o un còctel",

admet.

Ara, fa mitja vida que es lleva d'hora. "Abans anava a dormir tard i avui matino, però Déu sap que vaig fer bé. No m'havia passat pel cap, però vaig venir de vacances i em vaig quedar embruixat", recalca. El primer que fa és donar menjar a les 105 tortugues gegants, totes amb nom anglès, francès o crioll. I també als 3.000 ocells de 250 espècies que viuen a l'illa. Agafa un carretó carregat d'arròs i va deixant una reguera de grans pel camí que envolta l'illa, que triga 40 minuts a recórrer. Després col.loca cartells amb el nom botànic als arbres més singulars.

"Hi ha més de 16.000 arbres i la immensa majoria els hem plantat el meu amic René --conegut com a Divendres-- i jo. Quan vaig arribar no hi havia res. Els buscadors de tresors ho havien arrasat tot", diu. Ell mateix es va obsessionar a trobar l'or i les joies que el pirata Olivier Lauasseur, la Buse, va enterrar suposadament a l'illa, abans que França el pengés.

Durant 30 anys va fer forats de sis metres de profunditat, i res. Ell i el seu amic René --un natiu-- van arribar a utilitzar dinamita, segons confessa. Al final ho van deixar,

desil.lusionats i exhaustos: "Era un ingenu. Em vaig passar 30 anys buscant el tresor, fins que em vaig adonar que el verdader tresor era la meva illa". Ho va tenir clar el dia que va arribar un xeic àrab en un iot i li va oferir 40 milions d'euros per la Moyenne. "¿Quant creu que vaig trigar a respondre-li?", pregunta. I ell mateix es respon: "Un segon, he, he, he...".

Testament

"Ja sé --prossegueix--, ja sé què em dirà: que són molts diners. Ho sé. Sóc vell, però no estúpid. Podria viatjar per tot el món i no tindria temps de gastar-me tots aquests diners. Però és massa tard i a més, ¿on trobaré un lloc més bonic al món?" Arribats a aquest punt es posa transcendental. "Ja tinc la meva tomba preparada", diu. Es tracta d'un panteó situat al costat de les tombes de dos pirates, envoltades d'arbres de mangos i

Notícies relacionades

cocoters.

Aquestes tombes són les úniques construccions que hi ha a l'illa. La resta --la capella, la casa museu i la vivenda de l'experiodista-- són prefabricades de fusta. Grimshaw ho ha disposat tot perquè continuï sent així pels segles dels segles. El propietari de la Moyenne acaricia el seu yorkshire abans de revelar la seva última batalla. "Una fundació vetllarà per mantenir intacta l'illa. Les Seychelles estan en perill perquè ha arribat la febre constructora. Aixequen hotels a totes les illes, però aquí no serà així. No he treballat de sol a sol cada dia perquè ara arribi un ric i es carregui aquest paradís". Chapeau, míster Brendon Grimshaw.

Temes:

Seychelles