TRAGÈDIA AL BARRI NORD DEL DISTRICTE FEDERAL

Una allau de gent en un club de Mèxic causa 12 morts

Nou joves i menors i tres policies van perdre la vida aixafats

Un miler de nois van voler sortir alhora quan es va anunciar una batuda al local

Policies parlen davant les siluetes a terra de dos dels cadàvers.

Policies parlen davant les siluetes a terra de dos dels cadàvers. / AFP

2
Es llegeix en minuts
TONI CANO
MÈXIC

La festa de fi de curs es va acabar de mala manera quan el propietari de la discoteca va apagar la música i l'aire condicionat i va anunciar: "Hem de des- allotjar el local, per favor, l'operatiu policial així ens ho demana". Al- menys nou joves, gairebé tots menors d'edat, i tres policies van morir aixafats divendres al vespre (ahir a la nit a Espanya) a l'intentar abandonar de manera precipitada la discoteca News Divine durant una batuda policial en un barri del nord de la ciutat de Mèxic.

"Van sortir en estampida més de 1.000 persones", va afirmar el ministre de Seguretat Pública de la capital, Joel Ortega. Set dels nois i els tres policies van morir asfixiats al mateix local. Dos adolescents més, un de 15 anys, van morir poc després en un hospital públic pròxim. Més de 20 joves van patir ferides de diversa consideració --dos estaven ahir en estat molt greu-- i uns 40 van ser detinguts posteriorment per "alterar l'ordre públic", segons la versió oficial, quan es van acabar enfrontant als policies al carrer.

La discoteca, que ja va ser clausurada l'any passat i va reobrir al cap d'un mes amb un nom diferent, albergava una de les festes que s'anuncien aquests dies a les portes dels instituts. Per 30 pesos, una mica menys de dos euros, els nois podien beure i ballar unes hores encabits en un localcutrede dos pisos. Enmig de les queixes dels veïns i les denúncies de venda d'alcohol i drogues a menors d'edat.

"GREUS ERRORS"

No obstant, fins i tot el cap de Govern, o alcalde, Marcelo Ebrard, va reconèixer que hi va haver "greus errors en l'operatiu" i va destituir de seguida el cap policial que el va coordinar.

El propietari de la discoteca, Alfredo Maya, va ser detingut com a presumpte acusat d'haver causat la tragèdia a l'anunciar la suspensió de la festa. Però alguns dels assistents van afirmar posteriorment que els policies que van irrompre a la discoteca, a més de registrar bosses i butxaques, "van pegar i trepitjar" alguns nois. La policia va haver de desmentir que hagués utilitzat gas lacrimogen i fins i tot disparat dintre del News Divine.

RECERCA I PLOR

Notícies relacionades

Encara ahir, dotzenes de familiars dels nois s'arremolinaven davant de la discoteca, resguardada per la policia. Grups de joves buscaven o ploraven els seus amics. Una noia, Liliana, explicava amb els ulls inflats que la seva amiga havia mort aixafada just al seu costat.

"Estàvem tranquils, ballant reggaeton --va recordar entre llàgrimes la jove Liliana--, quan va començar a arribar la policia".