Tensió al nord de l'Iraq

El Kurdistan iraquià intenta impedir un èxode a la frontera

Dirigents kurds evoquen els atacs químics i demanen als pagesos que no fugin

2
Es llegeix en minuts
MARC MARGINEDAS / Enviat especial / KANI MASI (FRONTERA NORD DE L'IRAQ)

La consigna: evitar que s'estengui el pànic entre la població civil a causa dels cada vegada més intensos bombardejos de l'Exèrcit turc. El missatge: si el 1988, els poblats de muntanya que envolten la localitat kurda de Kani Masi, al costat iraquià de la frontera amb Turquia, van resistir els atacs amb armes químiques de l'Exèrcit de Saddam Hussein sense que la regió es despoblés, ara és necessari reunir el mateix coratge, no cedir a la intimidació dels veïns i invitar els habitants de les aldees pròximes al límit fronterer a quedar-se a casa seva, a pesar que els projectils ja han aterrat, en moltes ocasions, a escassos metres d'aquestes cases.

Una tasca tan àrdua ha quedat en mans de Salih Qimri, responsable a Kani Masi del governamental Partit Democràtic del Kurdistan (PDK), formació que en aquestes regions apartades de l'autonomia kurda iraquiana és sinònim d'Estat. "Estan intentant acovardir-nos; vaig pels pobles demanant a la gent que es quedi; fins ara he aconseguit que molts habitants no fugin, però si les coses segueixen d'aquesta manera, s'acabarà produint un èxode massiu", lamenta Qimri.

TOPAR AMB TURQUIA Kani Masi és l'últim nucli habitat d'importància abans que el nostre cotxe topi amb el problemàtic límit fronterer turcoiraquià, situat al cim d'una muntanya de difícil accés. Paradoxes de tot conflicte: pot ser que la zona estigui a un pas de la guerra, però, en aquesta part de la frontera, tan sols una simple tanca, fàcil de travessar per a qui ho vulgui fer, separa els dos estats, avui enemics ferotges. Des del costat iraquià es veu, a més a més de valls d'extraordinària bellesa, un petit destacament de l'Exèrcit turc. Un total de 76 aldees i poblats kurds formaven la regió abans de la dècada dels anys 80; és a dir, abans que l'Exèrcit de Saddam Hussein castigués aquest lloc amb acarnissament. La zona encara no ha tancat les seves ferides, i una tercera part de les aldees arrasades llavors no han estat reconstruïdes.

Notícies relacionades

"Saddam va utilitzar armes químiques contra sis pobles i llavors vam decidir quedar-nos; ara podem fer el mateix", etziba, desafiador, Qimri, abans d'engegar, com una lletania indesxifrable, la llista de les sis aldees màrtirs d'aquesta part del Kurdistan: "Heisi, Merkakhi, Ekmala...". Potser confonent desitjos amb realitats, aposta per un conflicte prolongat de baixa intensitat: "No crec que al final hi hagi una guerra; Turquia intenta entrar a la UE, i si llança una ofensiva, estarà anant en contra dels seus propis interessos", aventura aquest responsable local del partit governamental.

INCERT FUTUR Càbales sobre el futur immediat de Kani Masi a part, el que sí que és segur és que la por s'ha instal.lat a les seves frondoses valls. En les seves estretes carreteres no és infreqüent topar amb combois de l'Exèrcit turc, amb base en un dels campaments militars que fa una dècada d'anys va instal.lar el Govern d'Ankara en territori iraquià amb l'acord del líder del PDK, Massud Barzani. A diferència d'altres zones del nord iraquià amb bases turques, com Bamerni, Kani Masi i les seves muntanyes són considerades unapatata calenta, i aquí, els soldats turcs surten de la seva base, porten a terme patrulles i fins i tot instal.len posicions.