CRISI AL PARTIT SOCIALISTA DE FRANÇA

Els fitxatges de Sarkozy a l'esquerra esquincen el PS

L'exministre Lang no assistirà al grup parlamentari si no canvia el cap

El president planeja proposar Strauss-Kahn per dirigir l'FMI

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ A. SOROLLA / PARÍS

La política d'obertura o de

desestabilització de l'esquerra posada en marxa pel president francès, Nicolas Sarkozy, està causant estralls al Partit Socialista (PS), sumit en una crisi i en una guerra oberta pel lideratge. Els últims episodis són el boicot al grup parlamentari socialista de l'exministre Jack Lang i la divulgació que Sarkozy planeja oferir a Dominique Strauss-Kahn la candidatura a la direcció del Fons Monetari Internacional (FMI).

Exministre de François Mitterrand i conseller especial de Ségolène Royal en la campanya de les presidencials, Lang va rebre una oferta de l'Elisi per formar part de la comissió que ha d'estudiar la modernització de les institucions. Com que es deixava estimar, el president del grup parlamentari, Jean-Marc Ayrault, li va advertir que si optava per "una aventura individual" no seria "membre a part sencera" del grup parlamentari.

DEFENSA DE VALLS

La resposta de Lang ha estat una carta pública dirigida a Ayrault en què afirma: "Les paraules que has dit sobre el meu cas no són dignes. He pres la decisió de no participar més en les reunions del grup socialista mentre el presideixis amb aquests mètodes". Lang assegura que encara no ha acceptat res, però es planteja fins i tot deixar el secretariat nacional del PS.

El diputat i alcalde d'Evry, Manuel Valls, ha sortit en defensa de Lang i ha denunciat un "clima de sospites i de caça de bruixes" al PS. El mateix Valls ha rebutjat una oferta de Sarkozy, que el va rebre a l'Elisi, igual que altres socialistes com Julien Dray, portaveu de Royal en la campanya presidencial.

Aquesta ofensiva de Sarkozy, que el mateix president reconeix que persegueix debilitar els socialistes de cara a les eleccions municipals del març del 2008, va ser analitzada dimarts en un mogut comitè executiu del PS, en el qual l'exprimer ministre Pierre Mauroy va confessar: "Això no és una oposició, és una desbandada". "Si ens descuidem, serà Sarkozy qui farà la nostra refundació", va assenyalar un altre veterà socialista, Louis Mermaz. El diputat de París Jean-Christophe Cambadelis va ironitzar: "A aquest ritme, aviat tots

nosaltres formarem part d'una comissió".

Notícies relacionades

MÉS OFERTES

Però l'ofensiva seguirà. Després del fitxatge de sis figures de l'esquerra per al Govern, hi pot haver una altra reorganització del Gabinet abans de les municipals per oferir més carteres als socialistes "sarkocompatibles". A menys nivell, l'exministre socialista d'Exteriors Hubert Védrine ha acceptat redactar un informe sobre els efectes de la mundialització a França. Però ahir Sarkozy va rebre Fabius,elefantdel PS. Oficialment van tractar d'Europa, encara que Fabius figurava amb Strauss-Kahn, cap de l'ala socialdemòcrata, entre els candidats de Sarkozy per substituir Rodrigo Rato a l'FMI. El proposat sembla que serà al final Strauss-Kahn i Sarkozy ho anunciarà diumenge. L'exministre socialista d'Economia no ha fet comentaris.