MOVIMENTS A LA POLÍTICA D'ITÀLIA

Prodi presidirà la nova força que aglutina el centreesquerra

El Partit Democràtic elegirà a l'octubre una assemblea constituent

El grup no ha decidit encara qui serà el candidat a les legislatives

2
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Ara és oficial. Romano Prodi serà el president del nou Partit Democràtic (PD, de centreesquerra) fins al final de la legislatura. Després abandonarà la política.

El nomenament de Prodi va ser decidit ahir a la matinada en una reunió del comitè promotor del nou partit, que fusionarà els Democràtics d'Esquerres (DS) i els centristes de La Margarida, dues forces polítiques que ja convivien a la coalició L'Olivera.

PRIMÀRIES

El PD elegirà la seva assemblea constituent, amb el sistema de primàries, el 14 d'octubre, cosa que suposarà el llançament oficial del partit. Al cap de 15 dies, aquesta assemblea elegirà el secretari coordinador, que "tindrà funcions executives", segons va explicar Prodi.

Després de diversos dies de tempesta política dins dels dos partits que s'han de fusionar, els 45 savis nomenats per traçar el full de ruta del naixement de la nova formació van arribar al compromís citat al final d'una tensa reunió que es va acabar ahir cap a la una de la matinada. "¡Ja n'hi ha prou! D'ara en endavant canvia la música i es farà com digui jo: tant si agrada com si no", havia manifestat Prodi dimarts, en una llarga entrevista al diari La Repubblica.

El DS i La Margarida van fer tot el possible per accelerar el procés de fusió després del pèssim resultat de les municipals parcials de diumenge passat. L'escull principal era que una part dels interessats no volien que el líder del PD coincidís en el futur amb el candidat a president del Govern. Prodi, en canvi, hi insistia. "Separar les dues funcions és per mi absolutament inacceptable", havia afirmat.

Els que s'oposaven a aquesta fórmula argumentaven que la unió de les dues funcions --encara que ideal de cara als electors-- eliminaria un segon càrrec important al PD, quan són molts els que aspiren a ocupar- los. La Repubblica ha obert un sondeig públic sobre 15 possibles candidats a dirigir la nova formació i en conseqüència a aspirar al Govern del país.

ELS CANDIDATS

Notícies relacionades

Els noms més nous són tres: el filòsof i alcalde de Venècia, Massimo Cacciari; l'alcalde de Torí, Sergio Chiamparino, i l'empresari del sector del cafè i president de la regió Friül-Venècia Júlia, Ricardo Illy. A l'arribar a la cota dels 50.000 sufragis, el més votat era Walter Veltroni, actual alcalde de Roma.

A l'entrevista, Prodi va explicar que el PD no serà un partit nacional unificat, sinó que tindrà una estructura federal: hi haurà el PD del Piemont (Torí), de la Llombardia (Milà), del Laci (Roma), etc. "Ha de néixer com un partit obert", va subratllar. Segons Prodi, la dimensió federal de la formació permetrà que neixi "una nova classe dirigent, un nou model de participació i una renovada capacitat d'estar atents als problemes del país".