NOVA POLÈMICA ENTRE ELS ASPIRANTS A LA PRESIDÈNCIA DE FRANÇA

Royal defensa davant de Sarkozy les conquistes de Maig del 68

La candidata del PS recorda els avenços sindicals i en la igualtat de la dona

Hollande acusa el líder de la dreta de ser l'home dels "poders mediàtics"

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ A. SOROLLA / PARÍS

Els socialistes van treure ahir l'artilleria per disparar contra la desqualificació que el candidat de la dreta en les presidencials franceses, Nicolas Sarkozy, va fer diumenge de tota l'herència de Maig del 68. Tant la candidata Ségolène Royal com el seu company i primer secretari del Partit Socialista (PS), François Hollande, van recordar les conquistes socials, de llibertats i d'igualtat de la dona que es van succeir arran dels fets de finals dels 60.

Sarkozy, "que descobreix al final de la campanya els obrers amb les càmeres al davant, se n'hauria de recordar que Maig del 68 són també 11 milions de vaguistes que van aconseguir els acords de Grenelle", amb què "van obtenir les seccions sindicals d'empresa i la revalorització dels seus salaris, la qual cosa va permetre el desbloqueig de França i el retorn al creixement", va declarar Royal a la cadena pública de televisió France 2.

DRETS DE LES DONES

Encara que va dir no sentir-se hereva d'aquell període, ja que només tenia tretze anys, i va admetre que hi va haver "alguns excessos", Royal va afegir que l'herència de Maig del 68 "és també el dret de les dones a accedir a la contracepció" i "un vent de llibertat contra una societat que estava totalment bloquejada". A aquests avenços, Hollande, en una conferència de premsa, va afegir "la democratització en l'educació i en l'ensenyament superior" i "el pluralisme en la premsa".

A propòsit dels mitjans de comunicació, Hollande es va mostrar indignat que Sarkozy es presentés diumenge com "un candidat lliure, independent, que encarna el poble", quan "està lligat de mans per les seves amistats". El líder del PS va afirmar que Sarkozy és el "candidat de totes les potències dels diners, de totes les potències mediàtiques" i "de totes les forces del capitalisme francès", en al.lusió als estrets vincles que l'uneixen a Martin Bouygues i Arnaud Lagardère.

AMICS DE SARKOZY

Propietari d'un gran grup constructor i de la principal cadena de televisió, TF-1, Bouygues és íntim amic del candidat de la dreta i va ser padrí del seu casament amb Cecilia. Lagardère, accionista d'EADS, matriu d'Airbus, fabricant d'armes i propietari d'Hachette,Paris Match, Le Journal du Dimanchei altres diaris i revistes, anomena Sarkozy "germà". L'anterior director deParis Match,Alain Genestar, va ser acomiadat després de publicar a portada la foto de Cecilia i el seu amant.

A sis dies de la votació final, Royal manté la seva estratègia d'atraure l'electorat centrista. En una entrevista al diariLe Mondeafirma, sense ser preguntada explícitament, que el màxim representant de l'àrea socialdemòcrata del PS, Dominique Strauss-Kahn, "podria ser un molt bon primer ministre".

Notícies relacionades

VIATGE A CÒRSEGA

Sarkozy es va desplaçar ahir a Còrsega, on va obtenir un excel.lent resultat (37%) en la primera volta. A Porto-Vecchio, el candidat de la Unió per un Moviment Popular (UMP) va carregar contra els terroristes que posen bombes a l'illa, en la qual, va dir, la República ha estat "claudicant". Des del dia 22 d'abril s'han produït a Còrsega vuit atemptats, l'últim ahir mateix contra la Gendarmeria de Montesoro, a Bastia, que va causar escassos danys.

Temes:

Maig del 68