PROTESTES CONTRA EL KREMLIN

L'oposició desafia una altra vegada Putin a Sant Petersburg

La policia deté un centenar de membres de la coalició Una altra Rússia

1
Es llegeix en minuts
DMTRI POLIKÀRPOV / MOSCOU

Malgrat la repressió policial, la coalició Una altra Rússia, que agrupa diferents forces polítiques opositores al president Vladímir Putin, va celebrar ahir a Sant Petersburg una nova protesta contra el règim, només un dia després que la policia antiavalots aixafés una altra Marxa dels Dissidents a Moscou i detingués durant unes hores un dels seus líders, l'excampió mundial d'escacs Garri Kaspàrov.

Més de 1.500 manifestants que es van aplegar a la plaça Pionerskaia de la segona ciutat del país exigien la dimissió del Govern i del president, i la celebració d'eleccions democràtiques. "¡No a l'arbitrarietat del Kremlin!", "Busquem un garant de la Constitució" i "Putin és el criminal més perillós" eren alguns dels lemes que es llegien a les pancartes.

La concentració dels dissidents havia estat autoritzada per l'ajuntament, que tot i això no va donar permís als organitzadors per desfilar pels carrers de Sant Petersburg. Un centenar d'activistes van ser detinguts a l'acabar el míting quan van intentar trencar el setge policial, segons la versió oficial. Entre altres van ser detinguts un responsable del partit liberal Iàbloko, Serguei Beliáiev, i l'escriptor i dirigent del Partit Nacional Bolxevic Eduard Limónov. Aquest últim ahir a la nit va quedar en llibertat.

La d'ahir va ser la quarta protesta convocada per Una altra Rússia en aquests dos últims mesos. Totes van anar acompanyades per un gran desplegament policial i es van saldar amb centenars de detinguts. La creixent activitat de l'oposició al Kremlin es deu al fet que s'acosten les eleccions legislatives del mes de desembre i també les presidencials previstes per al març del 2008. Una altra Rússia, que denuncia la concentració de poder per part del Kremlin, exigeix uns comicis presidencials "de veritat" i no pas un plebiscit per donar legitimitat a un successor designat per Putin, a qui la Constitució prohibeix un tercer mandat consecutiu.

Notícies relacionades

DIVISIONS

Malgrat que totes les forces polítiques d'Una altra Rússia rebutgen l'actual règim autoritari, la consolidació de l'oposició davant les eleccions encara és una assignatura pendent, per la gran diversitat dels seus integrants, des dels nacionalcomunistes de Limónov, fins al liberal i prooccidental Front Cívic Unit de Kaspàrov. A causa d'aquestes diferències, importants forces opositores a Putin s'han negat a aliar-se amb Una altra Rússia.