REACCIONS A LA FORMACIÓ DEL GOVERN PALESTÍ

El ministre de Defensa d'Israel vol que es negociï amb l'ANP

"S'ha de prendre la iniciativa", va justificar el responsable israelià

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / JERUSALEM

El Govern de coalició israelià és com una olla de grills, sense una veu unificada ni direcció precisa. Hores després que el Gabinet de ministres votés ahir a favor de mantenir el boicot sobre el nou Executiu palestí, el ministre de Defensa, Amir Peretz, feia una crida per negociar un estatut final de pau.

"No hem de permetre que els palestins ignorin les condicions del Quartet --va dir el líder laborista-- però és hora de prendre la iniciativa en lloc d'estar a la defensiva". El seu anunci arriba 10 dies abans de la cimera de la Lliga Àrab a Riad, on es debatrà l'oferta saudita del 2002 per acabar amb el conflicte entre Israel i el món àrab.

El cap del Govern, Ehud Olmert, està entre l'espasa i la paret. La dreta el pressiona perquè trenqui relacions amb el president palestí Mahmud Abbàs (àlies Abu-Mazin) per la seva aliança amb Hamàs; el centreesquerra, perquè vagi al gra en la negociació obviant fins i tot el sacrosant full de ruta. El seu coreligionari i ministre d'Infraestructures, Meir Shertrit, fins i tot es va arribar a atrevir a recomanar-li que s'"autoinviti" a la cimera que se celebrarà de la Lliga Àrab.

Però el primer ministre, sense suport popular ni iniciativa diplomàtica, no sap cap a on tirar. A la votació d'ahir, el Govern va decidir preservar la via de comunicació amb Abu- Mazin, però al mateix temps Olmert va rebutjar la represa de les negociacions.

Notícies relacionades

GIRA PALESTINA PER EUROPA I

per acabar-ho d'adobar, la seva estratègia d'aïllament internacional a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) es pot ensorrar. Els nous ministres palestins de Finances i Exteriors partiran en una gira per Europa, Amèrica i el món àrab amb l'objectiu de buscar més suports per acabar amb l'embargament. Israel podria perdre la seva posició de força. Per això, Peretz vol tornar la pilota a la teulada palestina. Olmert, de moment, no s'hi atreveix.