AUGE DEL MERCAT DE LES APLICACIONS SENSE LLICÈNCIA A RÚSSIA

La pirateria progressista

Centenars de parades al carrer venen versions pirates dels principals programes informàtics a Moscou

El 83% del 'software' usat al país són còpies il.legals

3
Es llegeix en minuts
DMITRI POLIKÀRPOV / MOSCOU

Quan em vaig comprar, fa més o menys uns deu anys, el meu primer ordinador portàtil a Espanya, un amic meu de Madrid em va facilitar un disc amb els programes més freqüents abans que me n'anés cap a Moscou. El regal era una barreja de programes gratuïts i d'alguns de piratejats que el meu amic informàtic devia haver copiat dels originals. El pobre estava molt preocupat i em va dir quan ens vam acomiadar:"Si t'enganxen a Rússia, sisplau, no els diguis que he sigut jo".

El madrileny no sabia que a Moscou les versions pirates de qualsevol programa es venien lliurement en centenars de parades al carrer. Malgrat la pressió internacional perquè Rússia prengui mesures estrictes contra la pirateria informàtica, de música i de pel.lí- cules en el seu intent d'entrar a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), avui dia el 83% delsoftwareutilitzat pels russos continuen sent còpies piratejades, segons un informe de l'Associació russa de Desenvolupament del Comerç Digital (ADCD).

Preocupació occidental

Hi va haver una època en què els venedors gairebé van desaparèixer dels carrers. Però quan es va acabar la campanya contra els pirates, que es va portar a terme amb la finalitat de pal.liar la preocupació d'Occident, les parades que veniensoftwarepiratejat van tornar als seus punts habituals als passejos subterranis.

El 90% de les empreses russes també fan servir programes pirates, principalment les còpies gairebé gratuïtes de Microsoft Office, afirmen els agents del Departament K del Ministeri de l'Interior rus, responsable de la lluita contra els delictes en l'àmbit de les altes tecnologies."Fins i tot a la Duma Cambra baixa els ordinadors tenen software piratejat", confessa el diputat comunista Mikhaïl Zapolev.

L'explicació de la pirateria digital a la russa és el preu dels productes amb llicència. Per exemple, Win-

dows XP Professional costa entre 100 i 120 euros, un preu que sembla desorbitat tant per als clients corporatius com per als particulars. Molts usuaris de productes pirates afirmen que haurien preferit adquirir discos amb llicència si els fabricants venguessin els seus programes a un preu que no superés els 10 euros.

Al famós Gorbuixka, el popular mercat moscovita d'ordinadors i programes informàtics, el preu mitjà d'un disc compacte amb programes piratejats encara és més baix. Per uns tres euros aproximadament es poden comprar les últimes versions dels programes més venuts. Juntament amb els russos se n'aprofiten els turistes europeus i nord-americans, que constitueixen una quarta part de la clientela. L'acadèmic rus Serguei Kapitsa ha qualificat el Gorbuixka com"el lloc més progressista de Rússia",perquè els estudiants i els professors hi poden comprar a un preu raonable l'eina necessària per accedir a la informació sobre la ciència, la tècnica, l'art i la cultura.

Però no tots hi estan d'acord. Un tribunal rus va obrir el mes de febrer un procés criminal contra un professor acusat d'utilitzarsoftwarepirata de Microsoft al col.legi. Aleksandr Ponosov, el director del centre, a la regió de Perm, va ser portat a judici a principis del mes passat després que la fiscalia local l'acusés de violar els drets de propietat intel.lectual de Microsoft.

Heroi nacional

Notícies relacionades

En només uns dies el simpàtic director del col.legi s'ha convertit en un heroi nacional a Rússia, un David que es va atrevir a desafiar el gegant Goliat. El president rus, Vladímir Putin, i l'exdirigent soviètic Mikhaïl Gorbatxov han donat suport a Ponosov, que sosté que els programes piratejats estaven preinstal.lats als ordinadors comprats per als escolars.

Un tribunal local de primera instància va tancar el cas, després de l'audiència que es va portar a terme durant dues setmanes, al.legant que el suposat delicte era"insignificant".Però l'ensurt que es van emportar els col.legues de Ponosov ja ha comportat que molta gent deixi de fer servir Windows i el reemplaci per alternatives lliures, com Linux i Open Office. Primer, perquè la nova versió del codi d'infraccions administratives preveu la confiscació dels equips informàtics com a sanció per la utilització de programes pirates. I segon, perquè el codi penal castiga amb presó de fins a cinc anys la creació i la utilització decracks, aplicacions que s'han desenvolupat per no haver de comprar les llicències.