moviment religiós

Els amish, una secta protestant, pacífica i allunyada del progrés

1
Es llegeix en minuts
AFP / WASHINGTON

Els amish són un moviment fonamentalista protestant, pacífic i deliberadament allunyat del progrés. Compta amb uns 200.000 membres repartits en una vintena d'estats nord-americans.

Presents majoritàriament a Pennsilvània, així com als estats d'Ohio i Indiana, els amish formen una comunitat pròspera d'agricultors i artesans que porten un sistema de vida simple i auster.

Coneguts mundialment pel filmL'únic testimoniel 1984, els amish es desplacen en carruatges tirats per cavalls i respecten l'Ordnung: un codi de conducta centrat en els valors evangèlics i que fixa les pràctiques permeses i les prohibides.

Rebutgen tota influència del món exterior, no estan connectats a la xarxa elèctrica, i no tenen dret a tenir televisió, ràdio i ordinador.

Vestits de negre

Els homes van vestits majoritàriament de negre amb un barret d'ala ampla, mentre que les dones i les filles porten uns vestits semblants als que s'utilitzaven al camp europeu al segle XVII: cabells recollits en un monyo cobert amb una gorra blanca, vestit llarg, davantal blanc i un xal sobre l'esquena.

La majoria dels amish són trilingües: parlen a casa un dialecte pròxim a l'alemany, celebren els seus oficis religiosos en alemany i aprenen l'anglès a l'escola.

Els nens no estan obligats a anar a l'escola fins als 14 anys, després d'una sentència favorable del Tribunal Suprem de 1972.

Els amish, que no accepten cap ajuda governamental, es beneficien d'un estatus d'objectors de consciència i no tenen dret a posar demandes davant els tribunals.

Notícies relacionades

Organitzats de forma molt descentralitzada, el moviment amish és una escissió de la comunitat protestant dels mennonites, un moviment anabaptista aparegut a Suïssa en el moment de la Reforma, al segle XVI, que permet només als adults, després de confessar la seva fe, rebre el baptisme.

Va ser un predicador d'Alsàcia, Jakob Amman, el que va denunciar que el moviment mennonita s'allunyava dels principis dels seus fundadors, que el van fundar el 1692. Els seus deixebles van començar a emigrar massivament als EUA durant la Revolució francesa per impedir ser reclutats.

Temes:

Religió Sectes