78 anys després de la mort

Cerimònia d'enterrament de la mare de l'últim tsar, Nicolau II, a Sant Petersburg

1
Es llegeix en minuts
EFE / SANT PETERSBURG

La cerimònia d'enterrament de les restes de l'emperadriu Maria Fiódorovna Romanov, mare de l'últim tsar de Rússia, ha començat a l'antiga capital imperial amb l'assistència de representants de les principals cases reials europees.

La primera part de la cerimònia se celebra al sumptuós palau de Peterhoff; després, el seguici fúnebre es desplaçarà fins a la residència d'estiu dels tsars a Tsarskoie Seló (Puixkin). El fèretre serà posteriorment traslladat a la basílica de sant Isaak, conegut com a temple dels Romanov, on el patriarca ortodox rus, Aleksis II, oficiarà un servei religiós.

Després d'aquest acte, les restes de l'emperadriu seran sepultades a la catedral de la fortalesa de sant Pere i sant Pau, a la riba del riu Neva, on hi ha el panteó dels Romanov. D'aquesta manera, l'emperadriu descansarà al costat del seu marit, Alexandre III, i el seu fill, l'últim tsar, Nicolau II, afusellat pels bolxevics amb la seva família el 1918.

Entre altres representants de les monarquies europees, a la cerimònia hi assisteixen els prínceps Frederik i Mary de Dinamarca, i Constantí de Grècia i el príncep Michael de Kent d'Anglaterra.

Des de Dinamarca

El fèretre amb les restes de Maria Fiodórovna (1847-1928) va arribar aquest dimarts en el vaixell de la Marina danesaEsben Snarea la base naval russa de Kronstadt, al mar Bàltic, procedent de Copenhaguen, ciutat natal de l'emperadriu.

Notícies relacionades

En el seu testament, l'emperadriu va expressar la seva voluntat de ser sepultada al costat del seu marit, i el juny del 2001 la casa reial de Dinamarca va autoritzar l'exhumació de les seves restes del cementiri de la catedral de Roskilde, a Copenhaguen, per al seu trasllat a Rússia.

L'enterrament, que té lloc 78 anys després de la seva mort, coincideix amb el 140è aniversari de l'arribada de l'emperadriu a Rússia per contraure matrimoni amb Alexandre III (1845-94).