CURIOSA INICIATIVA BRITÀNICA A LA XARXA

"¿Em posa amb Churchill?"

Els residents més il.lustres de la Gran Bretanya podien ser localitzats el segle passat a la guia telefònica

British Telecom ha penjat a internet el contingut de les guies

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Ring, ring..."¿Escolti? ¿Que em posa amb el senyor Churchill? Bon dia, ¿podria demanar hora amb el doctor Freud? Sr. Hitchcock, perdoni que li truqui, però sóc una admiradora i sé d'un crim que potser li podria interessar-".

Hi va haver un temps a la Gran Bretanya en què els noms, números de telèfon i adreces de polítics, artistes i personalitats de la vida pública apareixien a la guia telefònica. Una època, que ara sembla impossible, en què qualsevol podia trucar a les cases de gent com el futur primer ministre, el pare de la psicoanàlisi, o el mestre del suspens.

Una consulta fascinant

"És molt difícil imaginar que algú pugui trobar el número de Jude Law o de Tony Blair a les guies telefòniques d'avui",afirma Josh Hanna, el director d'Ancestry. co.uk. La seva companyia, dedicada al rastreig d'historials i genealogies familiars, acaba de posar a internet, amb la col.laboració del gegant de la comunicació, British Telecom, el contingut de les guies telefòniques britàniques, amb uns primers exemplars que es remunten a l'any 1880.

"Consultar aquests llibres és absolutament fascinant. La seva publicació afegeix un gran valor als nostres arxius a la xarxa i aporta a famílies i historiadors socials una informació única sobre el segle XX, que era fins ara molt difícil de trobar",assenyala Hanna.

El principal objectiu de la iniciativa és facilitar la recerca d'avantpassats. Els arxius, no obstant, són una autèntica mina per als curiosos, perquè estan plens de noms famosos. Per trucar a Winston Churchill als anys 20, quan era un destacat diputat conservador i vivia a Sussex Square, n'hi havia prou de marcar el prefix PAD, l'abreviatura del barri londinenc de Paddington, seguit pel número 1003. El telèfon d'un altre futur primer ministre conservador durant la segona guerra mundial, Neville Chamberlain, també figura al llistat.

Un dels primers noms registrats va ser, en bona lògica, el de l'inventor del telèfon, Alexander Graham Bell, que apareix inscrit a la guia del 1880. El número de Bram Stoker, autor de Dràcula (Victoria 1436), està a la guia del 1910 i el 1930 apareix el de l'actor Laurence Olivier. El número de Sigmund Freud, exiliat a Londres, a on va arribar amb la seva família fugint dels nazis, està al directori del 1939, i respon a la casa a Hampstead, que va ser el seu últim domicili, actualment transformada en un petit museu en el seu honor.

Britten i Mosley

El compositor Benjamin Britten, l'inventor de James Bond, Ian Fleming, i el líder d'extrema dreta Oswald Mosley, empresonat per les seves simpaties amb els nazis, també es troben a les guies."Ens hem compromès a preservar la història de les comunicacions i estic encantat amb aquest projecte",assegura David Hay, responsable dels arxius de British Telecom. Ni tan sols el palau de Bucking- ham, el 1916, o el 1943, Kim Philby, l'espia que va col.laborar amb Moscou durant la guerra freda, van tenir inconvenient que els seus números de telèfon fossin de domini públic.

Notícies relacionades

De moment, els 430 toms de Londres i els seus voltants seran els primers a ser accessibles a internet, amb un contingut de més de 72 milions de noms. Els de tot el país arribaran als 250 milions d'inscrits i estaran disponibles a finals de l'any que ve.

De totes maneres, que ningú esperi trobar en aquestes llistes el número o l'adreça de Kate Moss, Mick Jagger o J.K. Rowling. Els famosos d'avui no permetrien mai que la seva intimitat es veiés amenaçada amb la divulgació d'aquestes dades. En qualsevol cas, la informació de les guies s'acaba l'any 1984, quan British Telecom va ser privatitzada.