EL DESENCANT

Caetano Veloso contra Lula

El llegendari músic brasiler llança un nou disc i carrega contra el president

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Caetano Veloso ha tornat per trencar l'abúlia electoral brasilera. Ho va fer amb, un disc desconcertant, afilat, en el qual desborda poesia i vitalitat sense deixar de formular aquelles preguntes incòmodes per a les quals, en moltes ocasions, ni tan sols el seu autor té respostes.

Aquest és el Caetano de sempre, el que sempre és diferent. Amb 64 anys a l'esquena i quatre dècades sobre els escenaris, havia planejat en principi actuar d'incògnit o amb un grup virtual, però va acabar donant la cara, acompanyat per un trio de rock.

Alguns es van preguntar si el cantant de Bahia, a l'escollir aquest format elèctric, no estava posseït per una mena de síndrome de Peter Pan, que el va portar a imaginar-se eternament jove. No obstant, els escèptics van acabar acceptant que l'acompanyament d'una guitarra, un baix i una bateria és només una mascarada per parlar amb profunditat de fidelitats i d'orgasmes, de qüestions de gènere o del pas del temps.

El pes del pop

La música pot semblar lleugera, i quan un s'acostuma a aquesta falsa lleugeresa, el disc acaba amb el temaUn héroe, en el qual Caetano canta la història d'un militant racial que té un ull a la Bíblia i l'altre a la pistola, que busca inflar els cors i les places amb "Guevara i una Coca-Cola".

Amb aquesta cançó, va reconèixer el diari de Sao PauloFolha, Caetano mostra que"té més pes del que suposa la vana filosofia pop".I és que aquest cantant no deixa mai de ser polític, ni tan sols quan ho vol dissimular. La política, com va dir la revista brasileraIsto é, és"un dels pocs temes que li fan abandonar la parla serena"que el caracteritza. I aquest nou disc, editat en la recta final dels comicis presidencials brasilers, li ha permès pujar per un moment a la tribuna per disparar els seus dards.

Sentir-se un imbècil

"Jo no voto Lula. Detesto sentir-me imbècil",va dir del candidat del Partit dels Treballadors (PT) a la presidència, que l'1 d'octubre, amb les enquestes a favor, busca reelegir-se.

El 2002 li va semblar que havia arribat l'hora que un obrer pugés al poder. No obstant, el Govern petista --del qual Gilberto Gil, amb qui Caetano va fundar el moviment tropicalista, és ministre de Cultura-- el va sumir en el desencant.

Per Caetano, si Lula guanyés en la primera volta seria com"passar una esponja"i netejar els escàndols de corrupció i compra de voluntats al Congrés que el 2005 van arrossegar el PT.

"Tots els acusats van ser separats dels seus càrrecs i Lula va dir que havia estat traït pels seus companys. Però sempre els acomiadava en actes solemnes en què feia elogis de la seva moralitat i en culpava l'elit",es va queixar el músic, que, malgrat el que va passar, se segueix considerant un"simpatitzant d'esquerres",i entén aquesta postura ideològica com una recerca"de l'harmonia, la dignitat i la justícia".

L'autor de la bellíssimaSampalamenta, no obstant, que els polí-

Notícies relacionades

tics d'esquerres actuïn"com una torcida", com si fossin seguidors d'un equip de futbol."Les persones queden cegues",diu al parlar d'ells.

I és aquesta mateixa esquerra, diu Caetano,"la que més amenaça les coses que porten la gent a aproximar-s'hi".