S'ACCELERA LA CARRERA PER A LES ELECCIONS DEL 2007 A FRANÇA

Sarkozy promet una "ruptura" amb l'herència del 68 si és president

El virtual candidat de la dreta francesa proposa "reinventar" una República sense "igualitarisme"

Planteja acabar amb l'Estat de "dependència i d'assistència" amb diverses mesures liberals

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Amb els principals ministres del Govern i la llegenda del rock Johnny Halliday fent-li costat, Nicolas Sarkozy es va presentar ahir als francesos com el candidat incontestable de la dreta a les eleccions presidencials del 2007. No solament la posada en escena va ser presidencial, sinó que el discurs també ho va ser.

Tot i que encara no ha estat oficialment proclamat, Sarkozy va aprofitar la clausura de la universitat d'estiu del seu partit, la UMP (Unió per a un Moviment Popular), que va tenir lloc a Marsella, per exposar les grans línies del seu programa posant l'accent en la idea de la "ruptura" amb el sistema heretat de la generació sorgida de la revolució del maig del 68.

L'aspirant a succeir Jacques Chirac al palau de l'Elisi té raons per confiar en el seu lideratge. L'últim sondeig revela que el 45% dels francesos prefereixen Sarkozy com a candidat a la presidència davant del 8% que opta pel seu fins ara principal rival intern i primer ministre, Dominique de Villepin. Durant la seva compareixença, en què va ser aclamat al crit de "Sarko president", el líder de la UMP i ministre d'Interior va fer abstracció de l'actual poder de la dreta --ni tan sols va esmentar Chirac-- i va proposar "reinventar" la República.

CONTRA EL "PENSAMENT ÚNIC"

Segons el parer de Sarkozy, França necessita una nova revolució que superi el "pensament únic" i l'"igualitarisme" instaurats per l'esquerra. Va acusar, a més a més, els socialistes d'haver traït la ideologia que va inspirar la revolució de maig del 68 promovent el "menyspreu pel treball" amb mesures com les 35 hores setmanals "forçoses" i sembrant la llavor del fracàs escolar fent creure als joves que "tot és gratuït" i només tenen drets i no obligacions.

La recepta de Nicolas Sarkozy consisteix a abandonar la política de petits canvis progressius, que ha estat la divisa de Dominique de Villepin, i començar de cap i de nou. El líder de la UMP va proposar acabar amb l'estat de "dependència i d'assistència" amb propostes liberals com que les hores extres estiguin lliures de càrregues fiscals, així com un mercat de treball més flexible.

La República "reinventada" de Sarkozy inclou nous drets --com la formació continuada o una segona oportunitat per estudiar-- i noves obligacions, com ara un servei "cívic" obligatori de sis mesos de durada per a tots els joves d'entre 18 i 30 anys.

Notícies relacionades

ECOLOGISME I AUTORITAT

L'aspirant al palau de l'Elisi combina mesures perquè els professors recuperin l'autoritat i l'escola la seva "excel.lència", amb propostes per gravar les empreses que contaminin i fer-les responsables dels delictes ecològics que cometin les seves filials. Idees com la discriminació positiva per integrar els joves procedents de la immigració o de zones conflictives amb plantejaments inspirats en els Estats Units --"un gran país d'immigrants"-- com reivindicar l'inici de la jornada escolar amb el cant de la marsellesa.