El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Indagacions judicials en marxa

Embolic en el cas superintendent de l’Hospitalet: una presumpta denúncia més que no consta a la Fiscalia

hospi

hospi

5
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El cas de les frustrades oposicions a superintendent de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat continua portant polèmica a la segona ciutat de Catalunya. Aquesta setmana s’ha donat a conèixer l’existència d’una altra presumpta denúncia que, no obstant, en aquesta ocasió no seria contra el procés del concurs públic ni contra cap dels responsables polítics de l’ajuntament, sinó contra el caporal que va denunciar les també suposades irregularitats en la convocatòria pública a superintendent. Una denúncia contra aquest cap que, no obstant, «no consta ni a la Fiscalia ni als jutjats», tal com apunten fonts del ministeri públic.

L’embolic va sortir a la llum en el Ple municipal del 26 de juliol i té els seus orígens en el 29 de juny d’aquest any, dia en el qual la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) de la Policia Nacional va registrar les dependències de la Prefectura de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet a la recerca d’informació i correus sobre el procés de convocatòria de la figura de superintendent de la Guàrdia Urbana local, les oposicions de la qual va suspendre el Jutjat Contenciós-Administratiu 10 de Barcelona fins a la data prevista per al judici, el juliol del 2024.

Tan sols unes hores després que es produís l’entrada, els portaveus dels grups de l’oposició al consistori hospitalenc van tenir una reunió amb el nou regidor de Seguretat, Jesús Husillos, i el Director de serveis de l’àrea de Seguretat, Convivència i Civisme de l’ajuntament, Miquel Justo Medrano. «En aquesta reunió se’ns va explicar que el caporal estava denunciat davant la Fiscalia per unes irregularitats administratives en el seu nomenament», assenyala Sonia Esplugas, líder del PP al consistori.

Després de la reunió, Esplugas va sol·licitar informació a l’ajuntament en relació amb la presumpta denúncia contra el cap. Així, l’ajuntament va respondre per escrit fa unes setmanes, tal com ha pogut comprovar aquest diari, que en els serveis jurídics del consistori «no consta cap informació o documentació relativa a l’esmentada denúncia, ja que aquesta no ha sigut formulada ni tramitada des d’aquest servei», però que la denúncia a la Fiscalia s’havia interposat «el 7 de juny del 2023».

Oposicions judicialitzades

La Policia Nacional investiga el concurs després de la denúncia de l’esmentat caporal, que va ser un dels dos candidats que es van postular al càrrec de superintendent de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet. L’altre aspirant va ser l’intendent Ramon Dosaigües, el llavors cap de la policia hospitalenca. Amb tot, el cap va apuntar l’octubre de l’any passat que s’havien comès unes presumptes irregularitats durant les oposicions.

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat va optar un mes més tard per anul·lar el procés d’oposicions per al lloc de superintendent perquè s’havia detectat un «error en les bases de la convocatòria». No obstant, el consistori va tornar a convocar la plaça, a la qual es van presentar els dos mateixos aspirants; després, el cap va tornar a presentar un recurs. Va ser en aquesta ocasió quan un jutjat va acabar suspenent el concurs arran d’una denúncia més contra el procés, en aquesta ocasió interposada pel sindicat policial SPL-CME.

La suspensió de la convocatòria va portar el llavors líder de la policia local de l’Hospitalet, Ramon Dosaigües, a tornar a la policia local del Prat a l’acabar la comissió de servei per la qual exercia d’intendent a l’Hospitalet des de feia dos anys i a no arribar a temps d’optar a una nova plaça d’intendent o superintendent. Així, tal com ha confirmat aquest diari, Dosaigües ha estat de baixa des de llavors i encara no ha tornat a exercir com a cap de la policia del Prat.

Nova cúpula en la Guàrdia Urbana

Malgrat que la reunió en la qual es va comentar la suposada denúncia contra el caporal va tenir lloc el 29 de juny i que l’ajuntament va respondre a Esplugas fa setmanes, la informació sobre aquesta suposada denúncia contra el cap no ha transcendit fins aquesta setmana, quan es va celebrar el Ple hospitalenc i la mateixa líder dels populars va preguntar si la denúncia a la Fiscalia es tractava d’«una represàlia».

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

El nou regidor de Seguretat, Jesús Husillos, va traslladar llavors «una frontal negativa quant a aquesta idea de represàlia» i va defensar que ha donat «instruccions literals per tal que aquesta persona tingui el mateix tracte que qualsevol altre caporal del cos de la Guàrdia Urbana».

En el mateix Ple, Husillos també va avançar que pròximament es farà pública de nou la convocatòria de la Direcció de serveis, per la qual cosa, d’aquí uns mesos, l’ajuntament tindrà una cúpula renovada en el conjunt de la direcció de l’àrea. Husillos va assumir la cartera de seguretat després de les eleccions municipals del 28 de maig, després que el fins aleshores regidor de Seguretat, Pepe Castro, no formés part de la llista electoral dels socialistes.

El cap estudia accions legals

Més enllà d’això, Husillos va reiterar que la denúncia esmentada per Esplugas «no obeeix a cap instrucció, ni política ni tècnica, demanada per cap persona amb responsabilitat en aquest ajuntament» i que, en tot cas, es tracta d’«una iniciativa personal, tal com el senyor Justo Medrano li va informar en aquella reunió a la qual vostè feia referència».

Notícies relacionades

Les explicacions d’Husillos, no obstant, no han convençut el cap aspirant a la plaça de superintendent, que explica que tant a través del seu advocat com per ell mateix ha sol·licitat una còpia de la suposada denúncia a la Fiscalia contra ell i que li han dit que no hi consta. La mateixa resposta que ha obtingut aquest diari al preguntar a la Fiscalia.

El denunciant de les suposades irregularitats en el concurs diu ara a aquest diari que emprendrà «mesures legals de restitució del meu honor» contra Justo Medrano. Considera que l’anunci de la suposada denúncia contra ell per part del Director de serveis de l’àrea de Seguretat, Convivència i Civisme de l’Ajuntament de l’Hospitalet en la reunió amb els partits polítics el dia del registre de la UDEF tenia per objectiu «establir una relació entre una cosa i l’altra, que no tenen res a veure».