El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Presumptes irregularitats

Registre policial a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet per les oposicions de superintendent

CONTEXT | Ordenen suspendre la convocatòria de superintendent de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet fins al judici

PRECEDENT | L’Ajuntament de l’Hospitalet anul·la les oposicions per a superintendent a la Guàrdia Urbana

Registre policial a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet per les oposicions de superintendent

Ayuntamiento de L'Hospitalet de Llobregat

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Una desena d’agents de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) de la Policia Nacional ha registrat avui 29 de juny les dependències de la Prefectura de la Guàrdia Urbana de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (el Barcelonès). La UDEF ha entrat a les oficines de la Guàrdia Urbana abans de les onze d’avui dijous i, segons han apuntat fonts municipals, se n’han anat del lloc poc després de dos quarts de tres de la tarda.

Tal com apunten a aquest diari fonts tant del consistori com de la Policia Nacional, es tracta d’una actuació a la recerca d’informació i correus sobre el frustrat procés de convocatòria de la figura de superintendent de la Guàrdia Urbana local, unes oposicions que va suspendre el Jutjat Contenciós Administratiu 10 de Barcelona fins a la data prevista per al judici, el juliol del 2024.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

La suspensió judicial va arribar després que un agent de la Guàrdia Urbana, que s’havia presentat a la convocatòria de superintendent, denunciés un presumpte delicte de prevaricació continuada i manca d’imparcialitat contra el regidor –ara exregidor– de Seguretat, Mobilitat i Convivència, Pepe Castro, i qui llavors era intendent en cap de la Guàrdia Urbana, Ramon Dosaigües, que va ser l’altre postulant a superintendent.

El candidat denunciant va carregar, així mateix, contra la suposada falta d’imparcialitat i presumptes irregularitats en el procés. Al seu torn, el sindicat SPL-CME, el majoritari a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, també va demanar l’anul·lació «per falta de justificació de la plaça». Fonts municipals de l’Ajuntament de l’Hospitalet reiteren a aquest diari: «Creiem que continua sent correcta la tasca que es va fer en relació amb el procés selectiu» de la figura de superintendent.

Anterior cap de la Guàrdia Urbana

Els problemes a la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, la plantilla de la qual ha estat enfrontada des de fa mesos amb la direcció i amb el govern municipal, es van incrementar a finals d’octubre, quan un cap de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet va assenyalar aquestes suposades irregularitats durant les oposicions per a la posició de superintendent –un càrrec que actualment només hi ha a Catalunya en la Guàrdia Urbana de Badalona.

A aquestes oposicions s’hi van presentar únicament el cap candidat i qui llavors era intendent de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, Ramon Dosaigües. Així, el cap va quedar exclòs del procés després de ser declarat no apte en la prova psicotècnica, sense, segons el candidat, rebre cap explicació ni valoració tècnica.

El cap va portar el cas davant els tribunals per demanar l’anul·lació de les oposicions; en el recurs, va alertar que l’ajuntament havia donat suport explícit «en favor de l’altre candidat per ocupar la plaça de superintendent». El procés selectiu impugnat va finalitzar sense que cap dels candidats fos considerat apte, i es va obrir una altra convocatòria.

Després d’això, durant els últims mesos, els agents de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet, principalment sota la coordinació del SPL-CME, han protagonitzat diverses protestes contra Castro i Dosaigües i fins i tot van estar a punt de paralitzar un ple municipal de l’Ajuntament de l’Hospitalet. Unes protestes en què les crítiques contra la convocatòria sempre van ser presents, així com la gestió feta per Dosaigües i els canvis a l’organigrama de treball.

A més, segons assenyalen fonts pròximes al cas a aquest diari, diversos agents de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet han declarat sobre el cas de la convocatòria a superintendent després de ser citats per la UDEF.

Tornada de Dosaigües al Prat

Així, després de diferents recursos, denúncies i nous intents de tirar la plaça endavant, una jutge va ordenar a l’abril suspendre les oposicions a superintendent de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet fins a la data de judici, el juliol del 2024.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, la suspensió de la convocatòria va portar Dosaigües a tornar a la policia local del Prat a l’acabar la comissió de servei per la qual exercia d’intendent a l’Hospitalet des de feia dos anys i no arribar a temps d’optar a una nova plaça d’intendent o superintendent.

Amb tot, després de conèixer que Dosaigües tornava al Prat i que Pepe Castro, que llavors era regidor de Seguretat de l’Hospitalet de Llobregat, no estava inclòs en la llista del PSC local per a les municipals del 2023, des del SPL-CME va votar a favor de suspendre les reivindicacions a partir de l’1 de maig «a l’espera que l’ajuntament enviï un interlocutor vàlid».