El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Gairebé 13 anys en barracons

Acord de més de vuit milions d’euros per construir la nova escola Paco Candel de l’Hospitalet

Acord de més de vuit milions d’euros per construir la nova escola Paco Candel de l’Hospitalet

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Fa gairebé tretze anys que les famílies de l’escola Paco Candel de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) tenen els seus fills en barracons i estan l’espera de la construcció d’un nou equipament. El projecte ha fet ara un pas important després que la Generalitat fes públic aquest dimarts, 18 de juliol, un acord per valor de més de vuit milions d’euros per a la construcció de la nova escola.

Fa poc menys d’un mes, les famílies de l’escola havien acordat tornar a mobilitzar-se després de topar amb «un nou bloqueig» administratiu. «Si el 31 de juliol el concurs per a la licitació de l’obra no s’ha iniciat i continua aturat per l’enèsima trava burocràtica, les famílies tornarem a mobilitzar-nos, sortir al carrer i reivindicar que finalitzi l’etern procés en el qual ens trobem immerses des de fa anys», va expressar l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola Paco Candel en un comunicat.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

I és que hi ha nens que han cursat tots els anys d’infantil i primària en els mòduls prefabricats encara avui instal·lats. «Estem contents, però a l’expectativa», diu Cristian Gil, portaveu de l’AFA de l’escola Paco Candel, després de l’anunci de l’acord i pendent ara que Generalitat i Ajuntament firmin ara el conveni regulador que permeti al consistori treure a concurs la licitació de les obres del nou edifici.

L’L9, la principal dificultat

Després d’un primer conveni entre el Departament d’Educació i l’Hospitalet perquè fos l’ajuntament el que liderés el concurs i la redacció del projecte, el següent pas previst era firmar un segon conveni perquè fos l’administració local qui avancés els diners per aixecar l’escola, amb el compromís que la Generalitat –institució competent en l’assumpte– l’hi tornés més endavant. La qüestió es va quedar aquí encallada, una cosa que precisament pretén remeiar el recent acord.

Més concretament, el Govern ha autoritzat el Departament d’Educació a destinar un total de 8,2 milions d’euros a atendre les despeses derivades de la firma d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat per executar les obres de construcció de l’equipament. Una inversió que supera els 8,6 milions després d’afegir l’aportació del consistori hospitalenc.

«Aquest centre es troba ubicat provisionalment en mòduls prefabricats des del 2011», recorden des del Departament d’Educació, des d’on també defensen que, juntament amb l’Ajuntament de l’Hospitalet, treballen des de fa anys per «desembussar una solució definitiva per als espais d’aquest centre», llargament reivindicada per la comunitat educativa de la ciutat. Així, des d’Educació apunten que la principal dificultat tècnica que ha hagut de superar el projecte ha vingut derivada del pas del túnel de la Línia 9 del metro per sota del solar, que «limitava el nombre d’altures que podia suportar el projecte».

Periple burocràtic

La Paco Candel va ser una de les escoles pilot del projecte Escola Nova 21, utilitzada per experimentar i donar impuls d’aprenentatge per competències. Així, el pla arquitectònic preveu aixecar una gran escola de fusta i vidre que aspira a ser el referent d’una nova manera de construir escoles a Catalunya.

Notícies relacionades

Cristian Gil explica que la construcció d’una escola d’aquestes característiques té «un preu més elevat de l’habitual» i que això ha suposat que, després que el Departament d’Educació acceptés el preu, el projecte hagués d’afrontar un llarg procés administratiu ja que «cada vegada que arribava a un departament el projecte s’aturava perquè se sorprenien pel preu, però és el preu real d’una escola com aquesta. No hi ha floritures».

Gil assenyala que, al llarg d’aquest any, el projecte ha anat superant fases administratives dins dels terminis previstos, però comenta que si ara estan a l’expectativa és perquè si la firma del conveni regulador es produeix després de l’estiu, els tempos es poden dilatar. «Per anar bé, l’ajuntament hauria de treure la licitació a concurs abans del 31 de juliol», afirma el portaveu de l’AFA de l’escola Paco Candel, que diu també que, si no hi ha retards, l’inici de les obres es preveu per a algun moment del primer trimestre del 2024.