El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Horitzó local

La reforma urbana del nord de l’Hospitalet manté en suspens el futur Hospital General de la ciutat

PRECEDENT | Acord per a l’ampliació de l’Hospital Clínic en els terrenys esportius de la Diagonal

CONTEXT | El Barça té la clau per desbloquejar la reforma urbana del nord de l’Hospitalet

La reforma urbana del nord de l’Hospitalet manté en suspens el futur Hospital General de la ciutat

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

La transformació urbana i les corresponents conseqüències socioeconòmiques que han caracteritzat l’evolució de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) l’última dècada no s’esgoten a la Granvia de la segona ciutat més poblada de Catalunya. L’avinguda, al voltant de la qual es va configurar el districte econòmic de la Plaça Europa, comparteix interès urbanístic amb la demarcació local sobre la qual es projecta una altra gran metamorfosi en els pròxims anys: el nord de l’Hospitalet.

És aquí, a la intersecció entre els termes municipals de Barcelona, l’Hospitalet i Esplugues, on es preveuen projectes de tant calat com Can Rigalt, en una transformació en què té la clau el Barça, o l’ampliació de l’Hospital Clínic,acordada en els pròxims terrenys esportius de la Universitat de Barcelona (UB) a la Diagonal, just a la frontera amb l’Hospitalet.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

La convulsió urbana de la zona, no obstant, manté en suspens una altra de les grans reivindicacions veïnals i institucionals de l’Hospitalet: el seu nou Hospital General. Fins i tot l’alcaldessa Núria Marín (PSC) ha incidit en repetides ocasions en el compromís de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Salut, amb el projecte a partir del qual la ciutat exigeix donar servei als seus pobladíssims barris del nord –els més densos de tota la Unió Europea–, en què molts veïns s’han vist històricament impel·lits a canviar de municipi per ser atesos, principalment a l’Hospital Moisès Broggi, a Sant Joan Despí.

A l’espera que es desencalli Can Rigalt, l’Ajuntament de l’Hospitalet insisteix que té vigència una reserva de terra per al futur Hospital General. En aquest sentit, i consultades per aquest diari sobre el futur Hospital General de l’Hospitalet, fonts del Departament de Salut admeten que estan «estudiant diverses opcions futures de reubicació de l’Hospital General dins el mateix municipi», sense certificar que el futur centre s’aixecarà a la ubicació prevista fins ara.

Així que, remarquen des de Salut, l’opció dels terrenys de Can Rigalt oferta per l’ajuntament «no està descartada» malgrat el recent acord per fer l’ampliació del Clínic a pocs metres d’on s’ha projectat fins avui el nou hospital, a la zona posterior de la masia de Can Rigalt.

«No tenim per què desplaçar-nos al Broggi»

Un els principals mantres repetits per l’alcaldessa Núria Marín durant el mandat passat i els últims mesos és el que el seu objectiu és portar a terme la «tercera gran transformació de l’Hospitalet». Una remodelació en què s’inclouen els grans projectes urbanístics pendents: el PDU Biopol-Granvia, el soterrament de les vies de Renfe al seu pas per la ciutat i, per descomptat, Can Rigalt.

Daniel Giménez, president de l’Associació de Veïns del barri de Pubilla Cases, on s’ubica el terreny de Can Rigalt que hauria d’acollir el futur Hospital General, insisteix en la necessitat d’un nou Hospital General a l’Hospitalet: «L’actual està obsolet i és petit; ja quan es va inaugurar ho era i hauria d’haver tingut el doble de capacitat».

Al seu torn, Giménez es mostra crític tant amb el consistori hospitalenc com amb el Departament de Salut respecte al projecte del futur Hospital General, sobre el qual emfatitza que «va començar a sonar a principis dels 2000». Després de gairebé dues dècades, el líder veïnal retreu que, cada vegada que l’associació té reunions amb responsables del Departament de Salut, «ve gent nova i és com tornar a començar de zero».

Consultat sobre com pot afectar el futur Hospital General de l’Hospitalet la proximitat del nou Clínic, Giménez assegura que «el Clínic és un tipus de centre i l’hospital que necessita el nord de l’Hospitalet és un altre; jo sempre ho he dit: no tenim per què desplaçar-nos al Broggi».

Notícies relacionades

Fonts de Salut, per la seva banda, defensen que recentment «s’han fet accions de millora a l’Hospital General de l’Hospitalet per adequar les condicions i equipaments de l’edifici». Recorden que durant el tercer trimestre del 2022 es van posar en marxa dos quiròfans i llits de reanimació postquirúrgica, millores que Salut va portar a terme per reduir el nombre d’atencions de veïns de l’Hospitalet al Broggi.

Tant l’alcaldessa Marín com el llavors conseller Josep Maria Argimon (Junts) van anar a l’Hospital General a anunciar les millores el maig de l’any passat i tots dos van insistir a deixar clar que l’actuació era compatible amb el projecte de construir un nou hospital a Can Rigalt. Amb tot, Argimon va assenyalar llavors que tant a l’Hospitalet com en el conjunt de Catalunya «hi ha d’altres prioritats».

L’escull de la subestació elèctrica a Can Rigal

Perquè la futura reforma urbana de Can Rigalt sigui efectiva, ha de superar primer el gran escull que la bloqueja: la subestació elèctrica de Collblanc, una instal·lació destinada a regular els nivells de l’energia elèctrica propietat d’Endesa. L’inici del seu trasllat –amb obres que s’allargarien durant prop d’una dècada– està previst per abans del 2027 en l’actual Pla de Xarxa Elèctrica aprovat pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

«Moure la subestació elèctrica és la pedra angular que farà viable qualsevol transformació d’una zona que, des del punt de vista urbanístic, és ‘premium’», apuntava recentment Fran Belver (PSC), primer tinent d’alcaldía de l’Hospitalet, a aquest diari.

Aquest trasllat, ara bé, està condicionat que el costegin els propietaris del terreny on hi ha la subestació. I aquí entra en joc el Barça com un dels tres grans propietaris de la superfície (35% de la superfície total de Can Rigalt, uns 55.000 m²) juntament amb la promotora immobiliària Sacresa (32%), l’Ajuntament de l’Hospitalet (25,5%) i altres petits propietaris (7,5%).