El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

ANUNCI D’INTERIOR

Interior destinarà 25 nous agents a les comissaries dels Mossos d’Esquadra de l’Hospitalet i Esplugues

Interior destinarà 25 nous agents a les comissaries dels Mossos d’Esquadra de l’Hospitalet i Esplugues

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El Departament d’Interior ampliarà les plantilles de les comissaries dels Mossos d’Esquadra de l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat amb 25 nous agents. Segons ha pogut saber l’Agència Catalana de Notícies (ACN), hi haurà 20 mossos nous a l’Hospitalet i 5 a Esplugues, que s’incorporaran «els pròxims dies o setmanes». En el primer cas, Interior destaca que la ciutat tindrà la xifra d’agents més alta de l’última dècada, amb 306 efectius.

A la comissaria d’Esplugues, que també dona servei a Sant Just Desvern i Sant Joan Despí, hi haurà un total de 96 agents de la policia catalana. Les incorporacions de més agents arriben després de les queixes d’ajuntaments i sindicats, que havien advertit que la «greu manca d’efectius» està condicionant la tasca de les policies locals.

Interior precisa que a la comissaria d’Esplugues s’ha incrementat la plantilla en un 15,6% des del 2020, i s’ha passat de 83 agents als 96 que hi haurà «de manera imminent». Fa tres setmanes, els alcaldes d’Esplugues i Sant Just, Pilar Díaz i Joan Basagañas, van denunciar públicament una situació de «màxima complexitat» als seus municipis a causa de la manca d’efectius del cos dels Mossos.

Crítiques d’opacitat

Tots dos alcaldes van acusar Interior d’actuar amb «opacitat», perquè no els concretava quantes places exactes d’agents hi ha destinats a les seves comissaries, i van avisar que la plantilla efectiva distava molt de la teòrica, «perquè hi ha moltes baixes i excedències que impedeixen cobrir el que es va pactar el 2006, quan es van prometre tres patrulles per tanda».

En aquest sentit, tant Díaz com Basagañas van lamentar que la falta de mossos obliga les policies locals a assumir tasques de seguretat ciutadana, un àmbit competència de la policia catalana. A principis de febrer, els dos alcaldes van retreure al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que no hagués respost a la petició per reunir-se i afrontar aquesta qüestió.

Notícies relacionades

Les queixes dels alcaldes seguien la línia de la del sindicat SAP-FEPOL, que també va denunciar la manca d’efectius dels Mossos a Esplugues i Sant Just, i que va avisar que la comissaria hauria de tancar si Interior no adoptava mesures «urgents».

Davant les crítiques, Interior va respondre llavors que pròximament hi hauria un increment d’efectius, i va recordar que hi havia 850 nous agents formant-se a l’Escola de Policia. Aquest dijous està prevista una visita del conseller Elena al Baix Llobregat en què detallarà l’ampliació de les plantilles d’Esplugues i de l’Hospitalet.