El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Entre Tots

«A la nit no veiem res»: la falta de llum als carrers preocupa les lectores de l’Hospitalet

  • Cartes de la comunitat d’EL PERIÓDICO apressen l’ajuntament a millorar l’enllumenat públic a la zona de la plaça d’Europa i el Gornal

  • El consistori assumeix la carència lluminosa i anuncia una inversió de 2,5 M per a llum a les zones més fosques de la gran ciutat catalana

«A la nit no veiem res»: la falta de llum als carrers preocupa les lectores de l’Hospitalet

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Ana María Herrera, de 74 anys, va deixar el carrer de Lepant de Barcelona ja fa deu anys i es va traslladar amb la seva família a un flamant bloc de vivendes enganxat a la plaça d’Europa, a l’Hospitalet de Llobregat.

«Mai hauria pensat que deixaria la meva ciutat, però la meva filla va en cadira de rodes i necessitàvem un pis molt més accessible, amb un ascensor que arribés fins a l’aparcament», recorda Herrera, que va publicar una carta a Entre Tots, la secció de Participació d’EL PERIÓDICO, per protestar per la falta d’il·luminació al seu carrer.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Poc podia imaginar Herrera que a la plaça d’Europa, envoltada d’altíssims edificis d’oficines i vivendes, en una zona en expansió, tindria aquest tipus de problemes. «Només hi ha algun fanal en un costat del carrer, però amb una llum molt feble», escrivia a la seva carta aquesta pensionista, que explica que el seu barri canvia de la nit al dia, literalment.

«Al matí hi ha molta activitat, sobretot per les oficines, però quan cau la nit no veiem res i no hi ha gent pel carrer», afegeix via telefònica una lectora que confessa certa «sensació d’inseguretat» al caminar pel seu carrer malgrat que «mai ha passat res».

Aquesta altra lectora de la comunitat d’aquest diari va traslladar «fa un temps» la seva preocupació a l’Ajuntament de l’Hospitalet, tot i que «avui tot segueix igual», assegura, desmarcant la problemàtica de les mesures d’estalvi energètic anunciades l’agost passat.

Des de l’Ajuntament de l’Hospitalet assumeixen la carència lluminosa i asseguren que ja tenen aprovada una partida de 2,5 milions d’euros per executar el 2023. Aquest pressupost es destinarà principalment a la millora de l’enllumenat amb tecnologia led, però també a la poda d’arbres que puguin restar lluminositat. 

El procés de licitació començarà de manera imminent i les actuacions, segons els càlculs que maneja el consistori, començaran durant el primer trimestre de l’any vinent. 

Perspectiva de gènere

No gaire allunyada de la plaça d’Europa, però en aquest cas al barri del Gornal, alguns veïns també tenen sensació d’inseguretat per la falta d’il·luminació. És el cas de Paula Velasco, de 21 anys. Aquesta universitària va publicar en aquest diari una carta sobre la «por» que té al tornar a casa. Deixava molt clar el motiu: «Visc en un barri on hi ha molt poca il·luminació, tan poca que de vegades l’únic que em fa veure el camí és la llum del mòbil». 

Velasco estudia a Barcelona, al Campus del Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra. «Amb el canvi d’horari, a les sis de la tarda ja és molt fosc quan torno a casa i surto de l’estació de Ferrocarrils. Alguna vegada he trucat als meus pares o els he demanat que sortissin al balcó», explica aquesta lectora via telefònica, que també relaciona aquesta inseguretat amb l’elevat nombre de persianes abaixades al barri.

«Si torno tard només em trobo obert el bar de sota de casa, que en realitat em genera més inseguretat si hi ha persones estranyes. Si veig un veí ja em relaxo», afegeix aquesta veïna «de tota la vida» del Gornal, un barri amb espais considerats «no resolts» des d’una perspectiva de gènere per l’estudi elaborat per Ajuntament de l’Hospitalet junt amb la Fundació Contorn Urbà.

Els espais del Gornal que apareixen com a pendents de resoldre –és a dir, ubicacions que no s’adeqüen a necessitats de les dones en termes especialment de seguretat– són la plaça dels Veïns i diversos trams de l’avinguda de Vilanova com el comprès entre els carrers Aprestadora i Narcís Muntoriol i l’àmbit del CAP Gornal. Segons el mateix informe, altres barris com Santa Eulàlia, la Florida-les Planes i sobretot Bellvitge presenten un nombre més elevat de ‘punts negres’ urbanístics pensant en la seguretat.

«Tant de bo algun dia no gaire llunyà això canviï i pugui sentir-se molt més segura pels carrers del meu propi barri cada vegada que torni a casa, sense importar si és de dia o de nit». Així conclou la jove la seva carta, amb un desig, una petició que ja ocupa l’ajuntament de la gran ciutat catalana, que «assumeix aquest problema d’il·luminació». 

Notícies relacionades

En l’últim ple, celebrat el 26 d’octubre, es va aprovar un pressupost per al 2023 qualificat d’«equilibrat, social i de proximitat» des del consistori. Aquell mateix dia el ple va aprovar per unanimitat la iniciativa presentada pel Partit Popular per millorar la il·luminació en els citats i molts altres punts. 

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet a EL PERIÓDICO l’Hospitalet