El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Claus locals

Bellvitge: el barri de l’Hospitalet amb més espais més mal dissenyats per a les dones

Radiografiem en cinc claus un estudi municipal que situa la demarcació com la zona amb més espais públics «no resolts»

  • MAPA | Troba aquí els parcs i places controvertides del teu barri de l’Hospitalet

Bellvitge: el barri de l’Hospitalet amb més espais més mal dissenyats per a les dones

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Bellvitge, un dels barris més poblats de l’Hospitalet de Llobregat amb 24.678 habitants, és la demarcació de la segona ciutat amb més habitants de Catalunya que compta amb més espais públics que inquieten o preocupen la ciutadania, especialment les dones, en termes de disseny urbà i de percepció d’inseguretat, entre altres motius –conservació, accessibilitat, il·luminació– que converteixen els llocs en «no resolts» des d’una perspectiva de gènere.

Així ho considera un nou estudi local, elaborat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat juntament amb la Fundació Contorno Urbano, que s’ha presentat aquesta setmana amb l’objectiu d’establir un punt de partida per a pròximes polítiques urbanístiques locals, per exemple remodelacions, mediacions comunitàries i dinamitzacions socials.

El treball, que considera «espais no resolts» «aquells que no responen a les necessitats de la població», posa l’accent en la «inseguretat» potencial dels punts explorats, especialment per a les dones, a través de l’anàlisi de diferents indicadors, des de la falta d’ús fins a l’ús excessiu passant per un disseny poc accessible, entre altres factors.

Notícies relacionades

Ara bé: ¿quina és la radiografia social de l’estudi? A EL PERIÓDICO l’Hospitalet ho expliquem i contextualitzem a través de cinc claus interpretatives:

Bellvitge és el barri amb més espais «no resolts»

Segons l’estudi, Bellvitge és el barri de l’Hospitalet –aquí es poden consultar els barris del municipi– amb més espais públics «no resolts» en termes de perspectiva gènere. Concretament són 17 les ubicacions assenyalades al barri, entre les quals es troben els jardins d’Hipàtia d’Alexandria, el parc Míriam Alés i la parada de bus Av. Gran Via – Hospital de Bellvitge. L’indicador principal per incloure aquests llocs en l’estudi és el de «confort», categoria en la qual s’inclouen la seguretat, l’habitabilitat i el confort visual (l’estat de conservació) dels llocs.

Florida – les Planes i Sant Feliu – Centre – Sant Josep, al darrere

Les zones compostes pels barris la Florida – les Planes i la de Sant Feliu – Centre – Sant Josep són les dues demarcacions locals que segueixen Bellvitge, també amb 17 espais «no resolts» cada una, com les ubicacions amb més espais discutits en termes de perspectiva de gènere. Entre les ubicacions concretes citades destaquen la plaça de la Llibertat, la plaça de Granada i l’aparcament Parc de les Planes en la primera de les dues zones, i «espais indeterminats» entre l’avinguda Ventura Gassol amb avinguda Vilafranca, Ciutat Comtal i entre carrer Parral i carrer Riera de la Creu.

L’alta percepció d’inseguretat a l’anar a peu, el doble en dones

Les ubicacions i els indicadors explorats en l’estudi fan referència, entre d’altres, a la possible sensació d’inseguretat de la ciutadania al passar pels enclavaments citats. En aquest sentit, és important tenir en compte que mentre que el 8,2% d’homes té una percepció d’inseguretat alta o molt alta quan van a peu, el percentatge de dones que se senten insegures o molt insegures quan van a peu és del 15,8%, pràcticament el doble, segons aquest informe de desembre del 2020 a càrrec de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB). Tot i així, segons dades del 2019 de l’IERMB, l’Hospitalet de Llobregat no és ni de lluny el gran municipi metropolità que més població valora amb menys de 5 punts, en una escala de 0 (cap seguretat) a 10 (molta seguretat), la seguretat del seu barri, sinó que ocupa la cinquena posició de la classificació per darrere de Badalona, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Cugat del Vallès.

Els delictes contra la llibertat sexual van créixer a l’Hospitalet el 2021

En termes estrictament penals i segons les últimes dades del balanç de criminalitat del Ministeri d’Interior relatiu al quart trimestre de l’any passat, els delictes contra la llibertat sexual van augmentar un 26,1% del 2020 al 2021, ja que es van comptabilitzar sis agressions sexuals amb penetració més que l’any anterior. Aquesta tendència a l’alça, amb evident lectura de gènere, va ser generalitzada en les principals ciutats metropolitanes, com per exemple Barcelona (+41,5%), Badalona (+53,4%), Santa Coloma de Gramenet (+248%), Cornellà (+9,4%), Viladecans (+75%) i Castelldefels (+100%).

La Florida, on conflueixen vulnerabilitat i espais «no resolts»

Entre els barris amb un alt índex d’espais «no resolts» citats per l’informe, la demarcació la Florida – les Planes destaca perquè els dos barris són, segons un estudi de l’IERMB sobre vulnerabilitat urbana, dos dels tres àmbits estadístics metropolitans més vulnerables de l’Hospitalet, en termes de l’àrea metropolitana de Barcelona, a més de Pubilla Cases. Aquest índex se centra en tres dimensions de vulnerabilitat: social, residencial i efectes de la vulnerabilitat urbana, que es basen en indicadors com per exemple el percentatge de població amb rendes baixes, la densitat residencial i el preu mitjà del lloguer.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet