El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

En comunitat

Embolic al Rugbi Club l’Hospitalet: acusacions creuades

  • Un exencarregat del bar de l’equip sol·licita una inspecció per presumptes irregularitats com ara jornades laborals abusives i absència de contractes

  • L’entitat de la gran ciutat catalana, que actualment passa un moment dolç en el terreny esportiu, estudia mesures legals per salvaguardar el seu honor

Embolic al Rugbi Club l’Hospitalet: acusacions creuades

JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

La gestió del bar situat a les instal·lacions del Rugbi Club l’Hospitalet està en el punt de mira des de la renúncia d’un extreballador, que ha sol·licitat una inspecció al Departament d’Empresa i Treball per unes presumptes jornades laborals abusives i altres presumptes irregularitats com la presència de treballadors sense contracte. El club, que curiosament passa un moment dolç en el terreny esportiu, acusa l’exencarregat de difamació i assetjament, i conseqüentment afirma estudiar mesures legals.

Qui ha denunciat el club és José Martínez, veí de l’Hospitalet i encarregat del bar del club durant un mes i mig. «El 7 d’octubre vaig renunciar. He sigut testimoni i he viscut en la meva pròpia persona l’abús i l’explotació d’aquest restaurant contra mi i més treballadors», explica aquest extreballador del local, anomenat La Taverna del Rugby, en una carta dirigida a Entre Todos, la secció de Participació d’EL PERIÓDICO.

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Martínez, de 52 anys, va començar a treballar en aquest establiment després de l’estiu passat pel boca-orella. «Tinc coneguts al club que sabien que passava una situació molt complicada. Estava a l’atur i amb quatre fills per mantenir», rememora l’exempleat, que assegura que va començar a veure «coses rares» des del primer dia. Fonts del club consultades per aquest diari se senten traïdes per Martínez, a qui van intentar ajudar oferint-li una feina estable. 

L’extreballador descriu jornades maratonianes, amb nombroses hores extres sense pagar, però sobretot posa el focus en la presència de dos jugadors del club presumptament treballant sense contracte -sempre segons la versió de l'extreballador- durant nou hores diàries i caps de setmana, diumenge inclòs. En concret, són dues persones, una de nacionalitat colombiana i una altra d’argentina.

La versió del club és radicalment diferent: aquestes persones tenen contractes de voluntariat per a dietes. Això és, que «donen un cop de mà al bar», però en cap cas treballen tantes hores. Aquest diari ha pogut parlar amb la jugadora colombiana, de 34 anys, i corrobora la versió del club. És més, es mostra agraïda i diu que es vol retirar vestint els colors blau i taronja de l’equip hospitalenc.

Cessió en precari

Al bar se serveixen diàriament més de 100 menús –la proximitat de l’Hospital de Bellvitge hi ajuda– i Martínez critica que l’Ajuntament de l’Hospitalet estigui pagant els subministraments del negoci. Fonts municipals consultades per EL PERIÓDICO confirmen que el consistori assumeix actualment el pagament de la llum i l’aigua, però amb una puntualització important: els responsables del bar, que és el mateix club, tenen «una autorització d’ús en precari» des de febrer de 2021 i no pagaran fins que aparegui un nou licitador.

Segons les mateixes fonts, el contracte amb els adjudicataris –després d’un concurs que va quedar desert el 2015– es va firmar el gener del 2016 entre el club i l’ajuntament i es va prorrogar el 2019 durant tres anys més. Amb la pandèmia es va valorar allargar la concessió demanial, però en precari fins que conclogués un nou procés de licitació «per no tancar el bar i deixar sense aquest servei el club».

Nova licitació sense data

Aquest diari ha tingut accés al contracte de la concessió demanial per a «la utilització privativa de l’espai de domini públic destinat a bar-restaurant ubicat al Camp Municipal de Rubgi». En l’apartat de les contraprestacions, el document detalla que els adjudicataris o responsables del bar han de pagar a l’ajuntament un cànon de 560 euros mensuals i 25.000 euros anuals més al club en concepte de patrocini.

I els números surten, sempre segons la versió de l’exempleat, a base d’«esprémer al màxim» cuiners i cambrers. Martínez dona més detalls: en la nòmina de setembre va cobrar 888 euros nets després de treballar, afirma, unes 60 hores mensuals.

«Preferiríem que es parlés de nosaltres per l’ascens de les nostres noies a la Divisió d’Honor catalana o pels bons resultats de l’equip sènior masculí de Divisió d’honor B estatal, que ara mateix estan imbatuts», protesten des del club. 

Notícies relacionades

L’exencarregat es va reunir aquest dijous 27 d’octubre amb la regidora d’esports de l’Ajuntament de l’Hospitalet, Maria Teresa Revilla, per explicar-li amb detall la seva experiència en aquestes instal·lacions cedides pel consistori, on ja preparen les bases per a un nou concurs de licitació per explotar el servei de bar de les seves instal·lacions esportives, incloent-hi el camp de rugbi del carrer de la Feixa Llarga. El club, per la seva banda, no es quedarà de braços plegats i prendrà mesures en els pròxims dies per protegir el seu honor.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet en EL PERIÓDICO l’Hospitalet