El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Intervenció pionera a Catalunya

L’Hospital de Bellvitge reconstrueix per primera vegada un mugró amb una pròtesi a mida

  • La institució sanitària realitza una tècnica pionera a Catalunya a una pacient a qui se li havia practicat una mastectomia per càncer de mama

  • El nou mètode «contribuirà que pacients que han superat un càncer deixin enrere seqüeles físiques i emocionals de la malaltia», assenyala l’hospital

L’Hospital de Bellvitge reconstrueix per primera vegada un mugró amb una pròtesi a mida

Hospital Universitario de Bellvitge

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’equip del servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha practicat per primera vegada a Catalunya una reconstrucció amb una pròtesi de mugró feta a mida en una pacient a qui se li havia realitzat una mastectomia per càncer de mama. En els últims anys, les tècniques de reconstrucció s’han centrat en el pit, però no a l’arèola o el mugró.

«Aquesta nova tècnica contribuirà que les pacients que han superat un càncer puguin deixar enrere les seqüeles físiques i emocionals de la malaltia», explica el HUB en un comunicat. Fins ara, la tècnica clàssica de reconstrucció de mugró es portava a terme amb teixit propi de la pacient amb una posterior micropigmentació, i la satisfacció no era l’òptima ja que «en un percentatge molt alt de pacients, a conseqüència de la pressió del sostenidor, s’acaba aixafant i resulta un mugró sense projecció», asseguren fonts de l’hospital.

Aquesta nova tècnica que es practica al HUB, tanmateix, «és mínimament invasiva i es realitza en una intervenció ambulatòria i amb anestèsia local d’uns quinze minuts». Consisteix a implantar una pròtesi de polietilè no porós, que es personalitza per a cada pacient.

Un «botó del mugró» sota la pell

Aquest dispositiu permanent es col·loca per sota de la pell «a tall de botó de mugró». Entre tres i sis mesos després, es realitza la micropigmentació per donar-li color. «A partir dels sis mesos, des de la reconstrucció de mama, quan aquesta ja té la seva forma definitiva, ja es pot practicar la intervenció. Millora l’aspecte final de mama i aconsegueix un volum de mugró durador en el temps», explica la Dra. Anna López Ojeda, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora del HUB.

‘Nupple® Implant’, nom de la pròtesi que s’utilitza, ha sigut creada per la Dra. Cristina Varela Mas, cirurgiana gallega especialista en Patologia Mamària. El procés de restaurar el pit, incideixen fonts del HUB, és clau per al benestar emocional de moltes pacients de càncer de mama.

«La reconstrucció no es limita a una millora estètica, sinó que l’absència del mugró els recorda la malaltia. Comptar amb aquest implant els permet tancar el cicle del procés de càncer de mama i continuar amb la seva vida», segons explica la Dra. López Ojeda.

Notícies relacionades

El nou dispositiu que s’està testejant al HUB «millora de manera estadísticament significativa l’autoestima, la imatge corporal i la satisfacció en l’àmbit psicosocial i sexual, a més de la seva satisfacció amb les mames i el tòrax de les pacients que completen la reconstrucció de la mama», conclou el comunicat de l’hospital.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet