El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Divisió d’opinions a la Florida

Morad, vist des del seu barri: heroi per als joves, incòmode per als adults

  • El polèmic raper polaritza generacionalment els veïns de la Florida, atrapats entre les contradiccions dels seus èxits musicals i els seus merders policials

  • «Si Morad enfoqués la seva visibilitat únicament cap a coses positives, seria un referent impressionant», coincideixen diverses veus locals consultades

Morad, vist des del seu barri: heroi per als joves, incòmode per als adults
3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

¿Es pot ser l’artista més escoltat a Spotify Espanya i al seu torn ser notícia cada dos per tres a causa de detencions policials? La resposta, per descomptat afirmativa, té un nom propi: Morad, un dels artistes del moment no només a escala nacional, sinó també mundial.

Aquesta dicotomia del polèmic raper es reflecteix als carrers de l’Hospitalet de Llobregat, especialment als del barri on va créixer: la Florida, una àrea d’uns 30.000 habitants considerada la més densa d’Europa i una de les zones més vulnerables de la Gran Barcelona.

Una dualitat, la de Morad, que genera divisió d’opinions en funció de dos factors. D’una banda, la proximitat als Blocs de la Florida, ‘punt calent’ de la ciutat, sobre el qual fins i tot s’aplica un Pla Integral d’Actuació, on Morad ha gravat històricament els seus esvalotats videoclips i on es respira cansament entre els veïns. De l’altra, la bretxa generacional: mentre els joves l’idolatren com a icona antisistema a partir de les seves arengues contra els cossos policials, els adults, especialment en el si de les famílies, el veuen com a mal exemple per a precisament aquells mateixos xavals que el mitifiquen.

A aquesta polarització local al·ludeix Montse Santolino, activista i veïna de la Florida molt implicada en el seu teixit associatiu: «Els menors de 25 anys, particularment fills de migrants, l’adoren perquè els dona una identitat. Al seu torn, sé de mares magribines i llatines que només veuen la part negativa del personatge pels merders en què es fica».

La ‘punta de l’iceberg’ dels problemes de la Florida

Morad ni de bon tros esgota les profundes problemàtiques socials de la Florida, remarcades per la Síndica de Greuges local al seu informe anual com una de les principals preocupacions veïnals a l’Hospitalet, si bé sí que opera com a ‘punta de l’iceberg’ d’aquestes, com a cara visible dels problemes del barri, sobretot després de la seva exposició davant 1,5 milions d’espectadors a ‘Lo de Évole’ (La Sexta).

L’espai televisiu, elogiat per molts a Twitter, va causar irritació al carrer a la Florida. «El que no em va agradar va ser que, després de les molèsties que ell i els seus amics ens han causat, el pintessin com a guardià de les essències del barri», afirma una veïna gran que demana mantenir-se en l’anonimat i que reconeix que «aquest noi ens sotmet a tremendes contradiccions».

Entretots

¿Ets veí de L'Hospitalet? Parla'ns de la teva ciutat

Publica a Entre Tots la teva experiència en primera persona vinculada a la gran ciutat catalana

Des de l’Associació de Veïns de la Florida, la seva presidenta, Julia Portal, es mostra molt mesurada sobre Morad, reconeix divisió veïnal sobre l’artista i critica el racisme contra ell. «Al barri, Morad és un més», assegura Portal, que evita pronunciar-se en un sentit o l’altre. «L’associació no hi està ni a favor ni en contra, sinó que és conscient de la polarització del personatge», apuntala Santolino.

Mirall de fills, recel de pares

La millor metàfora del que fa sentir Morad als joves de l’Hospitalet, que va molt més enllà de la música i té a veure amb un sentiment de pertinença, va passar a les festes del barri de Santa Eulàlia a principis del mes de juny passat. En aquestes, una vintena de nois d’origen migrant van cantar a tot drap el tema ‘Pelele’ imitant Morad. El vídeo de l’actuació es va viralitzar a les xarxes socials.

Sobre aquest ‘efecte mirall’ de l’artista en els joves, des de l’Esplai La Florida, entitat amb més arrelament al barri des de fa gairebé 40 anys, expliquen, en el mateix sentit que Montse Santolino, que són coneixedors de famílies receloses i preocupades pel fet que els seus fills vegin en Morad un model a seguir.

Notícies relacionades

«Si Morad enfoqués la seva visibilitat únicament cap a coses positives, seria un referent impressionant», coincideixen fonts de l’Esplai La Florida, Santolino i altres veïns consultats per a aquest reportatge. Tot i així, incideixen tots ells, els problemes que degraden la vida a la Florida –delinqüència, baralles, drogues–, arrelats en la vulnerabilitat del barri, es van originar molt abans que Morad naixés. I la solució, a ulls d’aquestes mateixes veus, passa per un canvi urbanístic radical dels Blocs.

Llegeix totes les notícies de l’Hospitalet de Llobregat a EL PERIÓDICO l’Hospitalet