El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

36 mesos de seguiment

Bellvitge crea un algoritme per predir morts sobtades i arrítmies letals

  • L’estudi ha comptat amb la participació de 1.165 pacients del centre de l’Hospitalet i del North West Heart Center de Manchester

  • La investigació l’ha liderat l’especialista de la Unitat d’Electrofisiologia i Arrítmies del Servei de Cardiologia de Bellvitge Andrea Di Marco

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) han desenvolupat un algoritme que permet predir la mort sobtada i arrítmies potencialment letals en pacients amb miocardiopatia dilatada no isquèmica.

Gràcies a aquesta nova eina, es podrà guiar de forma més precisa la indicació d’un desfibril·lador implantable a aquells pacients que tinguin realment un alt risc de mort sobtada, cosa que permetrà salvar més vides i augmentar la relació cost-benefici d’aquesta teràpia, ha explicat aquest dimarts l’hospital en un comunicat.

Els resultats de la investigació, liderada per l’especialista de la Unitat d’Electrofisiologia i Arrítmies del Servei de Cardiologia de Bellvitge Andrea Di Marco i portada a terme en col·laboració amb investigadors del North West Heart Center de Manchester (Regne Unit), s’han publicat a la prestigiosa revista Journal of the American College of Cardiology.

La miocardiopatia dilatada no isquèmica es caracteritza per la dilatació excessiva i pèrdua de força del ventricle esquerre del cor en absència d’un infart previ. Tot i així, es tracta d’una condició que pot provocar insuficiència cardíaca, arrítmies greus, o fins i tot mort sobtada.

Seguiment a 1.165 pacients

Fins ara no existia una forma prou fiable de determinar quins pacients amb miocardiopatia dilatada no isquèmica tenien un risc més alt de patir arrítmies potencialment letals o mort sobtada. A causa d’això, diversos assajos de l’ús preventiu dels desfibril·ladors implantables en aquests pacients no havien obtingut bons resultats i quedava un ampli marge d’incertesa sobre a quins pacients s’hauria d’aplicar un desfibril·lador profilàctic.

Ara, mitjançant la combinació de dos senzills paràmetres obtinguts per ressonància magnètica cardíaca, els autors de l’estudi han aconseguit un algoritme de fàcil aplicació clínica que permet identificar el risc d’arrítmies greus i de mort sobtada en aquests pacients de forma molt més precisa que l’estratègia en ús fins al moment.

Notícies relacionades

L’algoritme ha sigut desenvolupat en una cohort de 1.165 pacients de l’Hospital de Bellvitge i el North West Heart Center amb un seguiment mitjà de 36 mesos.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO