El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Demanda veïnal

L’Hospitalet rehabilitarà el castell de Bellvís amb recursos del Govern

El 50% del finançament anirà a càrrec de l’Ajuntament, que ja ha fet una reserva de crèdit

hospi

hospi

2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) rehabilitarà el castell de Bellvís, situat al barri de la Torrassa i amb origen en els segles XII o XIII, gràcies a l’aportació econòmica del Govern, que cofinançarà el 50% de l’actuació, valorada en més d’1,7 milions d’euros.

Segons ha explicat aquest dimarts el consistori, una comissió mixta formada pels ministeris de Transport i de Cultura ha inclòs la rehabilitació arqueològica del castell en la proposta de finançament per recuperar patrimoni històric a Catalunya, que té una partida total de 23,5 milions d’euros. Així, el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana aportaria el 50% del pressupost total de l’actuació, que ascendeix a 1.719.388,22 euros, mentre que l’altra meitat l’assumirà el consistori, que ja ha fet una reserva de crèdit.

Les aportacions econòmiques van a càrrec del programa de l’1,5% cultural, creat per garantir la conservació i promoure l’enriquiment del patrimoni històric, cultural i artístic. Fa dos anys que la plataforma Defensem el Castell de Bellvís es mobilitza amb l’objectiu de protegir i recuperar aquest enclavament històric de la ciutat i no permetre que el pas del temps i la deixadesa facin desaparèixer els elements patrimonials del barri».

Per la seva part, el regidor de Cultura, David Quirós, ha expressat satisfacció per la proposta de la comissió mixta, ja que «permetrà avançar en la recuperació de l’edifici». «Esperàvem la decisió del Ministeri per avançar en la rehabilitació del Castell de Bellvís ara que ja tenim preparat el projecte de pla d’usos. El convertirem en un equipament de ciutat, un centre d’interpretació de l’època medieval a l’Hospitalet», ha afirmat Quirós. Des de la plataforma es pregunten ara «per què no es fa una consulta sobre els usos dels nous espais» del castell.

Bé Cultural

Les restes del castell de Bellvís es van descobrir el 2007 durant la realització de treballs previs de rehabilitació de la Casa de la Torrassa, antiga masia situada a la ronda de la Torrassa. Els estudis històrics fets posteriorment van documentar l’existència d’un gran edifici medieval de planta rectangular, construït en un moment no posterior al segle XII. Les fosses als costats est i oest indiquen que es tractava d’una fortificació militar.

Notícies relacionades

El Castell de Bellvís està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i inclòs dins del Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic de l’Hospitalet.

Més notícies de l'Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA