El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

CORONAVIRUS

Denuncien que l'Hospital de Bellvitge reincorpora sanitaris infectats per Covid-19 sense fer-los la prova PCR

El sindicat Satse critica que a Catalunya no s'han unificat criteris i cada centre estableix unes normes per tornar a la feina

52888396 60

52888396 60 / PAU BARRENA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
ACN

El sindicat d’infermeria Satse ha denunciat que l’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet reincorpora professionals sanitaris després que hagin sigut aïllats per sospita o símptomes lleus de Covid-19 sense fer-los la prova PCR i verificar que la càrrega viral és negativa.

L’entitat de defensa dels drets laborals del sector de la infermeria remarca que el Ministeri de Sanitat estableix que per posar fi a l’aïllament de casos lleus és necessària una prova amb resultat negatiu. Afegeix que, a Catalunya, els centres hospitalaris «no segueixen un protocol comú», i cadascun estableix les normes que considera oportunes perquè els professionals tornin a la feina després del confinament.

Segons el parer de Satse, «tots els experts» asseguren que cal aïllar les persones infectades, tot i que siguin asimptomàtiques o tinguin símptomes lleus, «perquè poden convertir-se en un vector de propagació».

Per això, recorda el sindicat, el Ministeri de Sanitat estableix l’obligació de la prova negativa i de mesures de protecció posteriors, una vegada el sanitari s’ha reincorporat a la feina, durant catorze dies, com «cobrir-se amb mascareta i evitar tractar pacients especialment vulnerables».

Obligatorietat de la prova PCR

En cas que el professional del sector sanitari doni positiu en les proves PCR, el protocol estableix «clarament» que el professional ha de quedar aïllat «fins a obtenir un resultat negatiu».

Satse considera que el protocol anterior «no establia l’obligatorietat de la prova», cosa que «permetia als centres exigir» al professional tornar a treballar set dies després dels primers símptomes si no tenien febre ni problemes respiratoris. Aquesta setmana, recorda Satse, el ministre Salvador Illa ha «rectificat» el document i ara es fa constar l’obligatorietat de la prova PCR negativa perquè el professional s’incorpori a la feina.

Notícies relacionades

Per això el sindicat critica que l’Hospital de Bellvitge «continuï demanant als treballadors» que s’incorporin a la feina «sense fer aquesta prova». El sindicat ho considera «gravíssim», perquè es pot convertir el professional en un «propagador involuntari» del virus.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA