El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Protecció animal

Neixen quatre pollets de falcó pelegrí a la Torre Realia de l'Hospitalet

Aquest és l'any que han nascut més cries a la caixa niu instal·lada des del 2010 al gratacel de la plaça d'Europa

Noves cries de falcó pelegrí a l’Hospitalet.

Noves cries de falcó pelegrí a l’Hospitalet. / AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quatre pollets de falcó pelegrí ja treuen el seu caparró curiós per la caixa niu instal·lada a la Torre Realia de la plaça d'Europa de l’Hospitalet.  Des de la seva instal·lació el 2010, aquest és l'any que han nascut més exemplars d'aquesta espècie protegida per la Llei del patrimoni natural i de la biodiversitat.

En aquesta caixa niu viuen dues parelles de falcons que cada any es reprodueixen. Un habitacle que aquest any s'ha reformat i que ara és més segur per a les cries. Un niu, que, a més, compta amb una cambra interior que permet un control precís de l'evolució de les aus i observar en directe a través de la web municipal.

La bona reproducció, fins ara el màxim havien sigut tres cries, també pot explicar-se per la joventut dels seus progenitors. El mes d'abril de l'any passat van néixer dos pollastres d'una parella estable que es reproduïa cada any des del 2013, però actualment la caixa niu està ocupada per una nova parella de falcons pelegrins, més joves i sense anellar.

Des que el 2008 es va iniciar el projecte de reintroducció del falcó pelegrí a l'Hospitalet, han nascut 17 exemplars, que han contribuït a preservar l'espècie a l'àrea metropolitana.

Falcons contra coloms

Aquest projecte de recuperació del falcó pelegrí forma part del programa de biodiversitat de la ciutat, l'Agenda 21 local, que té com a objectiu establir una població nidificant i viable d'aquesta au a l'Hospitalet, incrementar la riquesa faunística de la ciutat i millorar la gestió dels espais urbans.

Concretament a tot el municipi hi ha ubicades quatre caixes niu: a la Torre Realia, a l'hotel Hesperia Tower -ocupada per una altra parella de falcons-, en una torre d'alta tensió als voltants del riu Llobregat -amb una parella de xoriguers- i a l'església de Santa Eulalia de Mérida, que no està ocupada.

Notícies relacionades

A més de la seva protecció, aquest projecte també té una altra utilitat. Segons un estudi dut a terme per l'Ajuntament, la presència dels falcons a la plaça d'Europa ha reduït de manera molt significativa l'impacte negatiu dels coloms a l'espai públic de la zona en un radi de 500 metres del niu, i ha situat la densitat d'aquestes aus en set coloms / km2, quan la mitjana de la ciutat és de 1.900 coloms / km2.

Més notícies de l’Hospitalet