UNA història d'horta-guinardó... La biblioteca de Montbau

La biblioteca de les mares de Montbau

El grup fundador va demanar llibres a editorials i ajuda econòmica a una caixa d'estalvis

Premiada 8 La façana de la biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró.

Premiada 8 La façana de la biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró. / berta ballvé

1
Es llegeix en minuts
VIRXINIA MARTÍNEZ
BARCELONA

La constància, la il·lusió i el treball dur són els pilars que van aixecar la biblioteca Montbau-Albert Pérez Baró (Àngel Marquès, 4-6). «L'hem construït granit a granit», comenta Amparo Vives, una de les fundadores.

A finals dels anys 70, un grup de mares de l'escola Baloo es van adonar de la importància que tenia crear una biblioteca per al barri. Va ser llavors quan van centrar tots els seus esforços a aconseguir el material necessari i van constituir una organització. «Vam demanar a tot arreu, llibres a editorials i diners a la caixa d'estalvis», explica Vives.

Amb el pas del temps i l'esforç de l'equip fundacional, la biblioteca va aconseguir que el districte li entregués una part de la partida destinada a cultura i, al cap d'uns anys, entrar a la xarxa de biblioteques de la ciutat. El treball va ser reconegut el 1987, amb el premi Horta-Guinardó a la difusió cultural, i el 1999 amb la Medalla d'Honor.

«Això va suposar un gran reconeixement per a nosaltres. En la inauguració, l'escriptor Paco Candel va dir: 'Aquestes biblioteques apareixen com bolets i desapareixen com bolets'. I mira on hem arribat», explica Vives.

Ens deien les tietes

Quan el centre es va integrar a la xarxa de biblioteques, les treballadores van haver de fer un curs d'informàtica a la biblioteca Mercè Rodoreda. «Vam saber que allà ens deien les tietes, perquè érem les més grans. A aquell centre li estem molt agraïts», recorda la fundadora.

Notícies relacionades

Des de l'inici, la biblioteca de Montbau es va especialitzar en novel·la negra, perquè la directora de llavors estava interessada en aquell gènere. A més, al llarg dels anys també s'han organitzat clubs de lectura d'altres gèneres: novel·la romàntica, asiàtica i sud-americana.

El mes que ve, l'equipament es tancarà per poder realitzar-hi una reforma. «Guanyarem en espai i ampliarem la zona infantil. També tindrem zona multimèdia», explica Cándida Rubín, l'actual directora. L'any passat, les fundadores van decidir dissoldre l'associació. «Van donar els diners al centre», explica Rubín.