Setmana Internacional dels Arxius

Granollers restaura el document històric més valuós de la història de la ciutat

Granollers restaura el document històric més valuós de la història de la ciutat

Ayuntamiento Granollers

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Granollers ha restaurat l’arxiu municipal més preuat de la capital del Vallès Oriental: ‘El Llibre de privilegis de la vila de Granollers’, coincidint amb la Setmana Internacional dels Arxius (SIA). El llibre està configurat per una compilació dels privilegis i franqueses reials concedits al municipi des del segle XIII, així com per documents de règim municipal i organització administrativa, econòmica, fiscal i de la justícia importants per al bon funcionament de la ciutat durant l’època medieval i moderna.

Jaume Dantí, catedràtic d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona, ha explicat la rellevància d’aquesta compilació feta durant els segles XV-XVI a partir dels documents conservats a la notaria de la vila. A més, el ‘Llibre’ inclou còpies d’alguns dels documents més solemnes emanats de la Cancelleria Reial, com els relatius als drets sobre el mercat, sobre les aigües i el molí de la vila. També conté testaments, compravendes, concòrdies i sentències.

La presentació també ha comptat amb la participació de Clara Alibés, responsable de la restauració del ‘Llibre’, que ha parlat del procés seguit per recuperar aquest document d’un sol volum de 503 pàgines en pergamí, de mida 38 x 26 x 11 cm, enquadernat amb cobertes de fusta forrades de pell.

Notícies relacionades

El ‘Llibre’ s’ha digitalitzat, i, a més, estan a disposició nou documents de la Universitat de Granollers (institució predecessora del consistori), com són el compte de les despeses ocasionades per la visita del rei a Granollers el 30 de gener de l’any 1710, així com tres volums de la col·lecció «Biblioteca Granollerina» sobre documents de la Universitat de Granollers, publicats per la Junta d’Estudis Històrics entre els anys 1929-1934.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers