Contractes de lloguer abusius

Una veïna de Granollers porta a judici un fons immobiliari per clàusules abusives en el seu contracte de lloguer

El Col·lectiu Ronda i el Sindicat de Llogateres destaquen que és un procés «pioner» per acabar amb pràctiques il·legals

Una veïna de Granollers porta a judici un fons immobiliari per clàusules abusives en el seu contracte de lloguer

Miquel Vera ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

Silvia Torres, una veïna de Granollers, ha portat el fons immobiliari Azora a judici per denunciar les «clàusules abusives» que, al seu parer, conté el contracte de lloguer del pis on viu.

En un procediment que ha arrencat aquest divendres a la Ciutat de la Justícia, la demandant reclama que s’anul·lin les pujades a què està obligada a fer front a través d’una «bonificació» que li suposava un encariment del 30% des d’aquell gener.

«Vull destacar dos conceptes: injustícia i impotència», va lamentar en declaracions a la premsa abans d’entrar a judici.

Segons el seu parer, no és «just» que s’assabentés per un burofax que la seva renda es multiplicaria «sense cap raó».

Judici «pioner i important»

«Ara és el moment, i per això aquest judici pot ser pioner i és important», ha destacat per la seva banda l’advocada de Col·lectiu Ronda Montse Serrano.

Aquesta ha afegit també que en els últims anys s’han fet molts contractes amb clàusules «abusives» del tot «generalitzades».

«És rellevant traslladar aquests judicis d’abusivitat que hem fet en altres àmbits com el bancari al dels arrendaments», va afegir.

En el cas de la Silvia, demana que no hagi de fer front a la pujada fora de llei del seu arrendament i que se li tornin les quotes d’una assegurança de protecció de pagament que va haver de firmar i pagar.

És important «plantar cara»

Entre les clàusules denunciades n’hi ha una que, segons el Col·lectiu Ronda, busca «eludir» la prohibició d’incrementar la renda per sobre de l’IPC establint el que consideren una «ficció» d’increment.

Per part del Sindicat de Llogateres, l’organització que va canalitzar el cas fins a la Justícia, denuncien que és «habitual» que molts contractes d’arrendament incorporin aquestes condicions abusives.

«Passa en moltes situacions i contractes, per això és rellevant informar-se, organitzar-se, assessorar-se i plantar cara», va apuntar el portaveu de l’entitat, Enric Aragonès.

En aquest sentit, va recomanar a tots els inquilins llegir-se i negociar les condicions fins i tot quan els seus contractes ja estiguin firmats.

Pràctiques que també es donen entre particulars

«També creiem rellevant que la futura llei d’arrendaments incorpori la llista de clàusules que no poden ser incorporades als contractes i que, per tant, no hàgim d’anar cas per cas», ha reclamat.

Tanmateix, va recordar que els abusos no es donen únicament en arrendaments amb grans forquilles o fons d’inversió, sinó també en contractes entre particulars.

Notícies relacionades

En aquest sentit, Aragonès ha afegit que espera reunir-se aviat amb la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, per tractar aquest assumpte.

Llegeix totes les notícies de Granollers a EL PERIÓDICO Granollers