¿Quants premis hi ha als Goya?

La cerimònia que premia els millors treballs de l’any en cine espanyol se celebra l’11 de febrer

¿Quants premis hi ha als Goya?
1
Es llegeix en minuts

L’11 de febrer del 2023 el Palau de Congressos i Exposicions FIBES de Sevilla acollirà la gala d’entrega de guardons dels premis Goya. La cerimònia reconeixerà el treball dels millors professionals que han fet cine al nostre país al llarg del 2023. Però ¿quins són exactament els premis que s’entregaran?

En l’edició del 2023, els premis Goya entregaran la seva estatueta als guanyadors d’un total de 28 categories, igual que els anys anteriors.

Les categories «grans» inclouen vuit premis: millor pel·lícula, millor direcció, millor guió original, millor guió adaptat, millor actor protagonista, millor actriu protagonista, millor actor de repartiment i millor actriu de repartiment.

La dificultat afegida de rendir al màxim nivell en el primer treball a la gran pantalla es veu reconeguda amb els premis a millor direcció novella, millor actor revelació i millor actriu revelació, mentre que els relacionats amb les bandes sonores són el de millor música original i el de millor cançó original.

A més, el millor direcció de producció, millor direcció de fotografia, millor muntatge, millor direcció d’art, millor disseny de vestuari, millor maquillatge i perruqueria, millor so i millors efectes especials comprenen els vuit premis considerats «tècnics».

Notícies relacionades

Finalment, les pel·lícules que no encaixen en la definició més habitual de llargmetratge es veuen reconegudes en les categories de millor pel·lícula d’animació, millor pel·lícula documental, millor curtmetratge de ficció, millor curtmetratge documental i millor curtmetratge d’animació, mentre que els treballs que s’han dut a terme més enllà de les nostres fronteres opten als premis de millor pel·lícula iberoamericana o millor pel·lícula europea.

A més, hi ha dos premis honorífics: el Goya d’Honor, que el 2023 ha recaigut en Carlos Saura, i el Goya Internacional, que en la seva segona edició premiarà Juliette Binoche després del que va guanyar Cate Blanchett el 2022.