El Rubius i TheGrefg reaccionen amb «il·lusió» a l’exigència d’aprendre català a Andorra
2
Es llegeix en minuts

El Govern d’Andorra exigirà un nivell mínim de català a les persones que vulguin obtenir o renovar els permisos de residència al país. La norma s’emmarca en la nova llei de la llengua oficial i l’Executiu que lidera Xavier Espotla intenció que entri en vigor l’any que ve, quan està previst que es renovin 3.000 autoritzacions. Aquesta mesura ha agafat a contrapeu moltes de les més de 81.500 persones que habiten al país pirinenc, ja que el 58,42% són immigrants. Entre els afectats hi ha els ‘influencers’ patris que es van mudar al país veí per pagar menys impostos que a Espanya. És el cas d’El Rubius i TheGrefg, que ja han reaccionat a la imposició d’aprendre català.

D’aquesta manera, tant els nous residents com els que hagin d’actualitzar els papers hauran d’acreditar un nivell de català inferior a l’A2. És a dir, s’hauran d’expressar mínimament en la llengua oficial del Principat. Per fer-ho possible, el Govern andorrà organitzarà cursos de 30 hores que, una vegada superats, permetran acreditar uns coneixements bàsics. Mentrestant, les persones amb un nivell A2 o superior de català no hauran de fer aquesta formació.

Les condicions «s’han endurit»

El Rubius i TheGrefg no en tenen ni idea de català. El primer va néixer a Màlaga i es va criar entre Madrid i Noruega, mentre que el segon és de Múrcia. En conseqüència, tots dos coincideixen a dir que les condicions per viure a Andorra «s’han endurit». Tot i així, no veuen la mesura com un impediment. Al contrari, s’han arremangat les mànigues de la camisa.

«Nois, hem d’aprendre català», ha comentat content El Rubius en el seu últim directe. «A mi em ‘hypea’», ha reiterat. És a dir, que està content amb el repte. De fet, ha admès que no l’aprendria si no l’obliguessin a fer-ho. «Si m’hi obliguen, ho faré. Encantat d’aprendre català. Em fa il·lusió aprendre un nou idioma. Em motiva», ha detallat en un directe de Twitch.

De fet, ha assegurat que comença a practicar amb una coneguda aplicació d’idiomes a l’espera de no haver d’assistir a classes físiques. «Això em fa ansietat», ha reconegut l’‘streamer’, que viu a Andorra des del 2021.

«Sempre m’ha agradat com sona»

Notícies relacionades

Per la seva banda, TheGrefg ha reflexionat sobre els canvis que ha tingut Andorra en els últims anys i les noves regles que està imposant per frenar l’arribada massiva de ‘streamers’. «Quan jo em vaig mudar [fa sis anys], era molt fàcil», ha recordat en un altre directe de Twitch: «Només havies de no ser un delinqüent i tampoc havies de pagar una quantitat de diners gaire alta per formar l’empresa», ha assenyalat.

Respecte a aprendre català, també ha agafat el guant amb optimisme. «¿Us agradaria que fes directes en català?», ha arribat a preguntar als seus seguidors mentre s’hi atrevia amb algunes paraules soltes. «He de reconèixer que sempre m’ha agradat com sona i sempre m’ha cridat l’atenció», ha afirmat. Ara només han d’estudiar. Si no, ¿hauran de fer les maletes rumb a Espanya i passar comptes amb Hisenda?