Club d’Estil

La maleta càpsula perfecta per a les vacances d’estiu 2023: peces i accessoris infal·libles

La maleta càpsula perfecta per a les vacances d’estiu 2023: peces i accessoris infal·libles
5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa unes setmanes vam parlar amb la dissenyadora i estilista Ángela Lezama sobre el ‘boom’ de l’armari càpsula. La solució dels 80 al «què em poso» de la dissenyadora Donna Karan ha tornat a agafar impuls entre la joventut perquè permet obtenir ‘looks’ variats amb la combinació de poques peces bàsiques, atemporals i versàtils. Els joves pugen vídeos a TikTok, orgullosos no només pels conjunts que es fan, sinó també per l’estalvi econòmic que suposa no haver de comprar tantes peces i, a més, estan ajudant a reduir l’impacte mediambiental de la indústria de la moda, una de les més contaminants.

«Els mateixos conceptes per construir el nostre armari càpsula els podem aplicar a l’hora de fer la maleta aquestes vacances», explica la jove, nascuda a Bogotà el 1995 però que des de fa tres anys viu a Barcelona. «Ara que les aerolínies ‘low cost’ ja no deixen portar res sense facturar, convé recórrer només al just i necessari», recorda l’estilista. És a dir, fer la càpsula de la càpsula. Però abans haurem de tenir en compte dues coses: quants dies dura el viatge i el tipus de vacances. «No és el mateix anar a un destí de costa, anar a visitar una ciutat o vestir per assistir a un festival», distingeix.

En aquesta petita maleta (per a una setmana) només cap l’essencial, s’han acabat ets «per si de cas».

Però, abans de fer l’equipatge, repassem aquí què ha de tenir un bon armari càpsula d’estiu:

1️⃣ Parts de dalt:

Parts de dalt:Samarretes bàsiques de tirants amples, ara conegudes com ‘tank top’, o d’un sol tirant o de coll de barco. De colors blanc, camell, terracota i negre (tons neutres que es repetiran en els següents apartats). No val qualsevol samarreta. «És important ressaltar que s’ha d’invertir en material de qualitat, un bon cotó o, si el temps ho permet, un punt molt fi», remarca.

També es pot optar per la clàssica samarreta de màniga curta o la camisa blanca, «millor si és de lli» per a aquesta època, aconsella Lezama, que observa la gran influència que està tenint en la moda en general –i en els armaris càpsula en particular– el minimalisme del ‘luxe silenciós’, el ‘quiet luxury’ que tan bé ha reflectit el clan dels Roy en l’exitosa ‘Succession’ (HBO Max).

O l’anomenada samarreta bretona, la de ratlles o marinera, que mai passa de moda.

I un banyador «que també ens pot servir de bodi, un truc per estalviar espai a la maleta», comenta. A més, queda genial amb la camisa blanca de lli oberta.

2️⃣ Parts de sota:

Una bermuda de vestir dels mateixos colors que les parts de dalt.

Texans blaus i blancs, o de lli, en blanc (depenent de la calor de la zona).

La faldilla, millor midi (per sota del genoll) en lloc d’una mini, que «no és gaire versàtil: pot servir de dia, però no tant per a la nit». I «tot i que les [jaquetes] texanes ara estan molt de moda, jo prefereixo una de setí», diu Lezama. «Valen per al dia, la nit, per a l’oficina, per passejar...», conclou.

3️⃣ Peces exteriors:

«Depèn de la zona pot ser que ni tan sols l’hàgim d’utilitzar, però, per exemple, si anem a un festival de nit, potser necessitem una caçadora texana, un rebeca fina o fins i tot una ‘blazer’», observa.

4️⃣ Vestits:

4️⃣ Vestits:«Per mi és la peça que no ha de faltar a l’estiu», aposta l’estilista. Han de tenir una llargada midi i pot ser camiser, tipus túnica o bé un llencer. Segons l’experta, es pot triar entre la faldilla midi i aquest tipus de vestit. Però si agrada molt el vestit mini, Lezama aconsella que almenys tingui una silueta ampla, d’estil bufat, perquè fa una peça molt més versàtil.

També aconsella evitar el color negre, «que es veu molt pesat a l’estiu». L’ideal seria un blanc, beige o daurat, d’acord amb el to de la pell que tinguem. «És un truc molt distingit», diu Lezema. La regla d’or que utilitza ella per triar els estampats és que si s’escullen colors molt vius els estampats han de ser clàssics (ratlles, llunes o fins i tot flors petites); en canvi, si es tria un estampat cridaner, els colors haurien de ser neutres. «Així no ens cansarem després d’una temporada», assegura.

5️⃣ Calçat:

Lezama aconsella les sandàlies clàssiques de sempre (tots els clons del disseny atemporal d’Hermès, el que porta l’H a l’empenya), en color camell, negre o blanc, i desterrar les xancletes de dit o les famoses Birkenstock. També s’ha d’optar per les sandàlies de falca per a ocasions més elegants o sandàlies ‘nude’ de taló. I unes vambes blanques (però mínim amb dos centímetres de plataforma).

6️⃣ Accesoris:

El bolso per excel·lència és el que està fet de fibres naturals: jute, vímet, bambú... Tant per a cistella gran (platja) com per a bandolera més petita (turisteig urbà). «Les fibres naturals eleven qualsevol ‘outfit’, per molt bàsic que sigui», observa.

Com a arrecades, els cèrcols; cinturó (beige o camell); un rellotge, barret i ulleres de sol. Si va amb l’estil de la persona, queden molt bé els accessoris fets a mà, com els trenats. I el plus, segons la dissenyadora, és el mocador gran i estampat (es pot utilitzar per al cap, d’ornament al bolso, com a cinturó o com a ‘top’).


I ara, la càpsula de la càpsula:

1️⃣ Tria per on començar:

Es pot començar elegint dos o tres peces de parts superiors o inferiors. Si, per exemple, tries tres superiors, agafa una menys de les inferiors. Per exemple, dues (han de ser versàtils i conjuntar entre elles).

2️⃣ Vestit o faldilla:

Si és un viatge de senderisme, aquesta opció no es contemplaria.

3️⃣ Jaqueta per a tot:

Si el clima del destí és més fresc o refresca a la nit, amb una jaqueta texana, per exemple, n’hi haurà prou.

4️⃣ Calçat i roba de bany:

Notícies relacionades

En funció del destí i les activitats triarem un calçat, però ha de quedar bé amb tots els ‘looks’. «Normalment una vambes blanques i unes sandàlies negres o terracota és el que millor funciona», explica Lezama. Mínim un banyador, que pot servir de bodi.

5️⃣ Accessoris:

«No ocupen tant lloc a la maleta i ajuden a individualitzar i donar personalitat a un ‘look’ –remarca l’estilista–. Si vas a un festival, per exemple, remata’l amb unes botes camperes o un barret».