Club d’Estil d’EL PERIÓDICO

Moda festivalera: guia per triomfar a les cites musicals de l’estiu

Parlem amb la caçatendències Raquel Sánchez Montes per revelar els estilismes que ho petaran al Primavera Sound, el Sónar, el Cruïlla, el FIB, MAD Cool...

Moda festivalera: guia per triomfar a les cites musicals de l’estiu

123RF

  • MULTIMÈDIA | Tot sobre els festivals d’estiu a Barcelona i Catalunya

6
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé a les portes de l’estiu, arriba l’època dels festivals, cita ineludible per als amants de la música... i també de la moda. Més enllà dels estilismes ‘boho distingit’ o ‘hippies’ que sol marcar el referent que és des de fa anys Coachella (a Califòrnia), parlem amb l’«Anna Wintour dels festivals», Raquel Sánchez Montes, analista de tendències de moda a Xangai des de 2021, perquè ens avanci com triomfar a les pròximes cites musicals que venen: del Primavera Sound, al Sónar, el Cruïlla, el FIB, o el MAD Cool... Per citar-ne només alguns.

Ella, que abans de Xangai va viure sis anys a Guangzhou, una ciutat al sud de la Xina, on va obrir la seva consultoria ‘fashion’, Club Amor, també havia viscut uns anys a Nova York i, abans, a Madrid, on va treballar un temps com caçadora de tendències per al gegant Zara.

Laboratori avantguardista

Des del 2004 no ha faltat ni una sola vegada al Sónar i tampoc ho farà aquest any, explica per telèfon a aquest diari poc abans de viatjar a Espanya.

Tot i que la Raquel es coneix fil per randa les setmanes de la moda i els festivals de mig món, per a ella la cita de músiques avançades de Barcelona és la seva «font d’inspiració ‘cool’». Un laboratori de tendències avantguardistes al nivell del que ha trobat a la Xina, com es pot observar en els models anònims de ‘street style’ que recull al seu compte d’Instagram.

Notícies relacionades

«Els festivals de música asiàtics com Clockenflap, a Hong Kong, l’Organik Festival, a Taipei, o Strawberry Music Festival, aquest any a Pequín, s’han de tenir en compte per veure la moda que ve. I també penso que hi ha una gran influència de l’Àfrica en moda actualment, el festival Afro Nation, a Portugal [a Portimão, a l’Algarve], és un altre dels festivals a marcar a la nostra llista», rebla.

Segons la ‘trend forecaster’, aquesta és una guia per triomfar als pròxims festivals:

‘The less the better’

Per l’analista de tendències, el que «està més de moda és marcar-se un Mugler o portar transparències i roba molt ajustada, com ‘bodies’, parts de dalt de biquinis –supertendència aquest estiu–, ‘second skin’... És pel que aposten des de fa diverses temporades firmes com Mugler, Y/Project i RUi». Segons la caçatendències, als pròxims festivals «veurem molt H&M x Mugler». El director creatiu Casey Cadwallader, al capdavant des del 2018 de la icònica firma dels 80, ha creat per a la multinacional sueca una col·lecció dramàtica i empoderadora que celebra la llibertat i la diversitat amb una barreja de peces noves impressionants i ‘looks’ emblemàtics de Mugler, incloses noves versions de peces d’arxiu. Altres marques per «muntar-se un ‘look’ meravellós –apunta Raquel– són Ottolinger i Diesel».


Brillantors

El ‘glitter’, el maquillatge brillant i acolorit, sobretot ombres d’ulls. «El color està de moda i com més fort, millor», avança Sánchez Montes. «Jo soc molt seguidora d’aquesta tendència. Les ombres d’ulls de colors de Zara o Sephora, Urban Decay o Stylenanda són supermaques, i les ombres ‘glitter’ de Submission Beauty, a més de meravelloses, són sostenibles», explica.


Multiculturalitat

«Una tendència que m’encanta i que he observat molt últimament als festivals és el ponxo i el ponxo-jaqueta; la barreja de cultures i tradicions cada vegada és més present», assegura l’experta, que té la família a Cepeda de la Mora, un petit poble al mig de les muntanyes d’Àvila, on torna cada estiu.


Mocadors

Els mocadors o accessoris al cap són molt importants a l’hora de quadrar un ‘outfit’. «L’última vegada que vaig visitar París durant una ‘fashion week’ tothom portava alguna cosa gran al cap, o mocadors col·locats de manera molt creativa, gens convencional. Crec que això serà un ‘must have’ per als festivals», assegura.

Pantalons ‘cargo’

Els pantalons ‘cargo’ els veurem molt als festivals, perquè «volem anar còmodes de dia i de nit i és una peça funcional que et permet anar sense bolso», resol l’analista. A més, aquesta peça de muntanya per excel·lència és supertendència aquesta temporada, l’hem vist tant a les passarel·les com a l’‘street style’. N’hi ha la versió llarga i, per a l’estiu, en bermuda.

Accessoris XL

En aquest apartat, això de «menys és més» no serveix. Els accessoris cal lluir-los en gran. «Joies, arracades diferents o una sola arracada, anells, penjolls per al mòbil... Més és més, i com més, millor. Barrejant colors i marques», apunta Raquel.

Estil Coachella

«Tot i que sigui un clixé, el que mai passa de moda és el que es veu al festival de Coachella», assegura l’analista. És a dir, els ‘shorts’, samarreta ‘crop’, el ganxet i les botes ‘cowboy’. Per exemple, una de les fórmules amb més efecte són els conjunts o ‘co-ords’ (camisa i pantalons amb el mateix estampat), sobretot aquesta temporada en tons liles i brodats florals. O el vestit llarg de ganxet.

Febre ‘denim’

«És veritat que en les últimes temporades hi ha una regressió als 90 i als 2000. Per això el ‘total look’ texà té tant èxit en totes les seves versions», resumeix la Raquel. En pantalons es porten els de cintura baixa –tot i que més amples que els de cintura baixa del passat i que tant temen els ‘mil·lennistes’–, que en realitat són còmodes d’utilitzar. Si tenen detalls desgastats o brodats, millor.

A evitar

«Crec que ara mateix no hi ha res que no es porti. L’important és sentir-se còmoda i sobretot no anar disfressada. La tendència de disfressar-se per anar als festivals no és gens ‘cool’», observa Sánchez Montes. Tampoc s’aconsella anar amb banyador ni xancletes. En canvi, van bé les ronyoneres –un accessori dels 90 que ara torna i que permet tenir les mans lliures i les pertinences ben guardades– i vestir-se a capes (per si plou o refresca).

I més enllà dels 30...

Tot i que no hi ha límit d’edat per disfrutar dels festivals, si no es vol cridar l’atenció a partir de certa edat, aquí van alguns consells:

  1. Vestit blanc, jaqueta que destaqui (color cridaner o decorat) i botes marrons.
  2. Faldilla alta a la cintura o pantalons amples, ‘crop top’ i sandàlies.
  3. ‘Shorts’ texans, samarreta de banda de rock, jaqueta de cuir i botes fins al turmell.
  4. Camisa de botons sobre un ‘crop top’, un ‘short’ i sandàlies.
  5. Vestit llarg de cotó d’un to neutre amb botins i accessoris divertits, com un barret.