‘Heart on my sleeve’

La nova cançó viral de Drake i The Weeknd no existeix, l’ha creat una IA

El creador, que s’identifica a TikTok com a @ghostwriter977 (escriptor fantasma), ha explicat que el tema va ser creat per un ‘software’ que es ‘va entrenar’ utilitzant les veus d’aquests dos artistes

La nova cançó viral de Drake i The Weeknd no existeix, l’ha creat una IA

TWITTER

2
Es llegeix en minuts

Una cançó composta per una intel·ligència artificial (IA) que ha clonat les veus de dos dels artistes més grans del moment, Drake i The Weeknd, s’ha viralitzat a les xarxes. Però en realitat no es tracta d’una col·laboració real.

El tema es diu ‘Heart on my sleeve’ (cor a la màniga) i simula un acarament de versos –la majoria fan referència a la també cantant i actriu Selena Gómez, exparella de The Weeknd– entre les dues estrelles.

El creador de la cançó, que s’identifica a TikTok com a @ghostwriter977 (escriptor fantasma), ha explicat que la cançó va ser creada per un ‘software’ que es ‘va entrenar’ utilitzant les veus d’aquests dos artistes. «Tot just estem començant», ha explicat amb el vídeo de la cançó a Youtube.

Com la pólvora

El potencial d’aquesta tecnologia és tota una revolució que potser la indústria de la música no veu amb bons ulls. Des que es va publicar divendres passat, la cançó ha tingut més de vuit milions i mig de reproduccions a TikTok. La versió completa també s’ha reproduït 254.000 vegades a Spotify.

En un dels comentaris al vídeo, un usuari respon: «Realment som davant una nova era, ja ni tan sols es pot distingir el que és legítim del que és fals».

‘Deepfake’

La cançó comença amb un patró repetit de piano que transita fins a trobar-se un cop de baix mentre el Drake generat per IA rapeja: «‘I came in with my ex like Selena to flex / Bumpin’ Justin Bieber the fever ain’t left» (He vingut amb la meva ex, com Selena, per flexionar / saludant Justin Bieber, la febre no se n’ha anat).

El fals The Weeknd li respon amb un vers en el qual «al·lega» que Gómez li va ser infidel abans de la seva separació el 2017. La pista fins i tot inclou una referència al productor Metre Boomin’, que ha treballat amb artistes com 21 Savage, Future, Nicki Minaj i Kanye West.

Notícies relacionades

L’expert Roberto Nickson, cofundador de la plataforma de criptomoneda MV3 Universe, ha explicat a Twitter com és de fàcil suplantar veus gràcies a algoritmes d’intel·ligència artificial.  Ell gravava un fragment d’una cançó amb la seva veu i poc després aplicava un algoritme de substitució de veus per canviar la seva per la de Kanye West a través d’un petit ritme a l’estil de l’artista que va trobar a Youtube. El resultat era espectacular, i segons ell «això canvia la música per sempre».

Amenaces d’Universal

Segons va publicar ‘Variety’ fa uns dies, Universal Music Group (UMG), la discogràfica més gran del món, ja ha demanat a plataformes com Apple o Spotify que retirin les empreses d’IA perquè no puguin utilitzar la seva música per entrenar les seves tecnologies. Segons ‘Financial Times’, la discogràfica ha estat enviant peticions de retirada de continguts «a tot arreu». En correus als qual va tenir accés aquest mitjà UMG indicava: «No dubtarem a prendre mesures per protegir els nostres drets i els dels nostres artistes».