Cançó polèmica

¿Pot Gerard Piqué demandar Shakira pels seus demolidors dards?

Tots els artistes creen partint de les seves vivències personals i moltes de les seves cançons són en part autobiogràfiques i partint de la llibertat d’expressió

  • Shakira amb Bizarrap: els atacs a Piqué i Clara Chía de la seva nova cançó

¿Pot Gerard Piqué demandar Shakira pels seus demolidors dards?

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La nova cançó de Shakira amb el productor i ‘dj’ argentí Bizarrap, ‘BZRP Music Sessions #53’, s’ha convertit en un autèntic fenomen d’àmbit mundial. En poc més de 24 hores ha superat els 60 milions de reproduccions a Youtube i s’especula que la colombiana ja ha guanyat en aquest temps 1,5 milions d’euros.

I és que, com ella mateixa ha deixat clar en el seu últim ‘single’, «les dones ja no ploren, les dones facturen». Però a més d’aquest dard a Piqué n’inclou molts altres, que han deixat en una posició molt complicada tant l’exfutbolista com la seva nòvia Clara Chía, a qui ha arrasat amb lletres com «‘Una loba como yo no está pa' tipos como tú. A ti te quedé grande y por eso estás con una igualita que tú»; «Me dejaste de vecina a la suegra, con la prensa en la puerta y la deuda en Hacienda»; «Tiene nombre de persona buena. Clara-mente no es como suena»; o «Yo valgo por dos de 22. Cambiaste un Ferrari por un Twingo. Cambiaste un Rolex por un Casio. Vas acelerado, dale despacio. Ah, mucho gimnasio. Pero trabaja el cerebro un poquito también».

Però, ¿podrien Piqué i Clara Chía considerar aquestes frases com un atac directe a la seva persona? ¿Es tracta d’un possible delicte d’injúries o calúmnies? ¿Podrien iniciar mesures legals contra Shakira?

¿Vulnera el dret a l’honor o a la intimitat de Piqué? 

És molt probable que la cantant compti amb un equip jurídic que l’haurà assessorat durant tota la creació i composició del tema i la seva lletra. I és que en la cançó no es fa referència directa a cap dels implicats i tampoc revela dades o fets concrets relacionats amb la seva vida íntima amb l’exfutbolista.

Tots els artistes creen partint de les seves vivències personals i moltes de les seves cançons són en part autobiogràfiques i partint de la llibertat d’expressió, el que no implica que amb això es vulneri cap dret.

Malgrat que el públic ho ha interpretat com una al·lusió clara a Piqué i la seva nòvia, la realitat és que només és una cançó que s’ha tornat viral en només unes hores. Aquest fet no treu que puguin emprendre accions legals, tot i que el recorregut en una demanda de vulneració del dret a l’honor en aquest cas concret seria bastant curt, pel que hem assenyalat anteriorment i perquè són els mateixos demandants els que han d’acreditar quins han sigut els perjudicis ocasionats.

¿De quina manera afecta el conveni regulador dels fills?

La cançó no és motiu perquè hi hagi una modificació de l’acord de custòdia a què van arribar el novembre passat després d’una tensa negociació que es va allargar durant més de tres mesos. I és que en aquest cas no han canviat les circumstàncies ni tampoc els seus fills Milan i Sasha estan en una situació de perill o necessitat de protecció.

¿La lletra atempta contra el dret a l’honor de Piqué i Clara Chía?

Després de l’última reforma del Codi Penal que va tenir lloc amb la Llei Orgànica 1/2015, les injúries lleus s’han despenalitzat, tret les que tenen lloc en l’àmbit familiar o les injúries lleus a l’autoritat. Perquè l’atac a l’honor d’una persona sigui una acció constitutiva de delicte, s’hauria de demostrar que les expressions utilitzades per Shakira són greument ofensives tenint en compte les circumstàncies concurrents i el context en què es produeixen.

Així mateix, l’artista hauria d’haver actuat amb la intenció de menysprear i desacreditar Piqué. Si l’objectiu no és cap altre que llançar una crítica, denunciar uns fets o fins i tot exercir el dret a la llibertat d’expressió per defensar-se, és molt probable que el jutjat no apreciï indicis de delicte.

Notícies relacionades

Si s’analitza tota la lletra de la cançó, es pot comprovar que tot són insinuacions i mitges tintes. Bé és veritat que per al·lusions se sap que amb «‘novato’» s’està referint al seu exmarit i que «‘tiene nombre de buena persona, clara-mente no es como suena’» va per Clara. De cara a una possible querella, seria també fàcilment defensable que la intenció real és la d’exercir el dret a expressar lliurement opinions, possibles situacions injustes i al·ludir a una llibertat creativa i artística.

¿El «‘me dejó con la deuda en Hacienda’» incorre en un delicte de calúmnies?

Analitzant si aquesta expressió pogués estar incorrent en calúmnies a l’imputar Piqué en la presumpta comissió d’un delicte fiscal, no sembla ser aquesta la intenció que es dedueix de la lletra de la cançó. El que posa de manifest és una crítica per una situació de conflicte, ja que no tot deute amb Hisenda és constitutiu de delicte. Això només passa si la defraudació és superior als 120.000 euros.