Setmana de la Moda a Barcelona

La roba de segona mà debuta en la 080

A Catalunya, cada persona genera en un any uns 22 quilos de residus tèxtils

La roba de segona mà debuta en la 080

EPC

5
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

La sostenibilitat s’ha convertit en el punt de partida per solucionar un problema tan greu com el de la contaminació ambiental i la sobreproducció, i la indústria de la moda no vol ser menys.

Amb termes com ‘upcycling’ cada vegada més integrats al nostre vocabulari estilístic, la passarel·la 080 presenta per primera vegada una desfilada de roba de segona mà en el marc de l’aposta del Govern per l’economia circular. La desfilada, que comptarà amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, ha sigut batejada com 080 Reborn i anirà a càrrec dels estilistes i directors d’art Fermin + Gilles Stylist (Fermin Serret i Gilles Saint Martin) amb roba procedent de botigues de segona mà com Humana, Le Swing, Pink Flamingo i Las Pepitas, entre d’altres. Segons declaracions a EL PERIÓDICO del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire Soler, «la col·laboració ha sigut clau». «Per primera vegada, l’agència, el Consorci de Moda de Catalunya i el Grup Girbau impulsem conjuntament una desfilada de moda de segona mà en la 080 amb estilismes creats per Fermin+Gilles. Per a això, ens hem nodrit de nombrosos col·laboradors, tant botigues de segona mà com gestors de residu tèxtil, que ens han obert els seus establiments i magatzems i cedit, les peces», afegeix.

«Dins del control de residus, la reutilització constitueix una pràctica important, ja que, d’una banda, evita que aquests objectes es converteixin en residus i, de l’altra, alenteix la fabricació de nous productes», argumenta.

Fa anys que l’Agència de Residus de Catalunya treballa per potenciar la reutilització i l’ús de productes de segona mà a través de campanyes de comunicació, guies i ajuts econòmics, però aquesta desfilada de moda suposa un pas més. «L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar valor a la reutilització per minimitzar els residus. En aquest cas, a més, volem donar visibilitat al Pacte per a la Moda Circular. Firmat el maig del 2022, és un compromís voluntari entre institucions i empreses del sector tèxtil de Catalunya. El seu objectiu és facilitar la incorporació de mesures de circularitat», remarca. El pacte ja té 75 signants, però s’espera que la llista continuï augmentant.

Per la seva banda, els estilistes Fermin Serret i Gilles Saint Martin, responsables de la desfilada, destaquen que la seva tasca «ha sigut apassionant, ja que no només ha consistit a buscar roba». «Hem treballat amb oenagés i associacions que reciclen roba i ajuden persones en risc d’exclusió social», prossegueixen. En aquest marc, destaquen sobretot la seva visita a plantes de recuperació per veure «tot el procés de classificació de les peces i la utilitat que es dona a cada tipus de producte que es recicla».

Els estilistes, que admeten ser consumidors de segona mà des de fa anys –«des de roba fins a mobles», afirmen–, reconeixen que «ha sigut també una tasca molt gratificant» i que han après «una barbaritat».

 Peraire també qualifica l’experiència de «molt positiva». «Està tenint molt bona acollida, tant per part dels gestors de tèxtil de segona mà i les botigues especialitzades com per tota mena d’agents implicats al sector de la moda, així com els mateixos mitjans de comunicació». 

«La 080 Reborn, que és una col·lecció creada amb roba 100% recuperada de plantes de classificació de residus tèxtils i de botigues de segona mà, vol donar visibilitat i posar en valor aquest tipus de peces per potenciar la reutilització del tèxtil a nivell global i social», afegeix. I pronostica: «Estem convençuts que la desfilada serà tot un èxit i que donarà prestigi a la recuperació, la venda i l’ús de roba de segona mà».

 Al seu torn, Fermín i Gilles consideren que és un projecte que contribuirà a educar la societat. «Les desfilades d’aquest tipus poden ajudar a canviar els hàbits de consum. Està molt bé consumir moda, però alhora cal conscienciar-se i fer un esforç per canviar els cànons i adaptar-nos a les noves necessitats del planeta», afirmen.

 Sobre el creixement exponencial que ha experimentat la moda de segona mà en els últims anys, el director de l’Agència de Residus de Catalunya destaca que, en realitat, «el problema de l’excés de tèxtil no és un tema emergent, ja que aquest sector és un dels consumidors de recursos més grans del món, amb un enorme impacte ambiental». De fet, «en números, arreu del món es venen 100.000 milions de peces cada any», una xifra que mareja. «A Catalunya, cada persona genera en un any uns 22 quilos de productes de residus tèxtils. D’aquests, només 2,3 kg, l’11%, es recullen selectivament. En la majoria de les llars d’Espanya, els tèxtils encara es tiren dins de la fracció de resta, cosa que es trasllada en una xifra global de 147.000 tones de residus tèxtils llançats sense retorn. Això representa una despesa per als ens locals d’uns 30 milions d’euros anuals, que paguem entre tots, a part de tots els impactes ambientals associats», recalca.

Els estilistes també lamenten que a Espanya encara hi hagi molts prejudicis a l’hora de comprar roba de segona mà. «Ens trobem en un punt emergent i, tot i que estem ben posicionats, encara falta cultura per consumir roba reutilitzada», afirmen. I posen d’exemple que Barcelona s’està convertint en un referent mundial referent a botigues de segona mà, «però és públic majoritàriament internacional el que compra». No obstant, asseguren que la mentalitat del consumidor està canviant a passos gegants i que fins i tot Zara té previst llançar una col·lecció de roba de segona mà al novembre. 

Sobre el que es veurà a la passarel·la, Fermin i Gilles volen «transmetre diversitat i accessibilitat». «Recreem diversos perfils de moda perquè el públic vegi que amb roba de segona mà es poden fer coses atrevides i molt visuals, però també volem demostrar que tothom pot tenir aquestes peces al seu armari», expliquen.

Notícies relacionades

Aproximadament desfilaran 30 ‘looks’, amb un càsting que també clama a la diversitat. «Com que la roba va dirigida a tots els ‘targets’, sobre la passarel·la hi haurà des de models ‘curvy’ fins a altres ‘silver’, una àmplia representació d’ètnies...». I afegeixen: «Tenim gent de 60 anys amb un cos real de dona de 60 anys, noies que utilitzen la talla 54 i altres que llueixen la 38, petits amb una 40-42...», enumeren.