Retallada de ‘royals’

Polèmica a Dinamarca per la decisió de la reina Margarita de Dinamarca de ‘marginar’ quatre nets

La sobirana lamenta que la seva intenció de reduir el nombre de membres oficials de la família «per salvaguardar el seu futur» de la monarquia hagi ofès el seu fill petit, el príncep Joaquim

Polèmica a Dinamarca per la decisió de la reina Margarita de Dinamarca de ‘marginar’ quatre nets

EFE / CLAUS RASMUSSEN

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Prossegueix la polèmica a Dinamarca per la intenció de la sobirana, la reina Margarita II, de jivaritzar el nombre de membres oficials que formen el nucli dur de la família reial, una situació que es repeteix en altres famílies coronades, ja que sense anar més lluny, el nou monarca britànic, Carles III, ha enarborat les tisores per retallar el seu tall (i la despesa) a palau.

En el cas de Margarita, de 82 anys, el seu anunci de desposseir quatre dels seus vuit nets, els fills del príncep Joaquin, dels seus títols de prínceps, i, per tant dels seus deures i privilegis reials, a partir de l’1 de gener del 2023, ha causat irritació en el si de la casa reial danesa, i ha generat una cascada de reaccions. La primera a lamentar la decisió de la reina ha sigut la comtessa Alexandra, primera dona de Joaquim de Dinamarca i mare dels seus dos fills grans, Nicolau i Fèlix, de 23 i 20 anys, respectivament. Després del seu divorci, Joaquim es va casar després amb Marie Cavallier, amb la qual té dos fills més, Enric (13) i Atenea (10).

Més tard es va unir a les queixes el mateix príncep Joaquim, així com també el seu primogènit. Tots molestos amb la nova política de Margarita, malgrat que aquesta havia insistit que es tractava d’una decisió «molt pensada» i que seria «bo per a ells en el futur».

«Afligida»

«He pres la meva resolució com a reina, mare i àvia, però com a mare i àvia he subestimat fins a quin punt el meu fill més jove i la seva família se sentirien afectats. M’ha causat una gran impressió i estic afligida per això», ha assenyalat la monarca danesa en un comunicat.

«Salvaguarda de futur»

«En els últims dies hi ha hagut fortes reaccions a la meva decisió sobre el futur ús dels títols dels quatre fills del príncep Joaquin. Això, òbviament, m’afecta. La meva decisió ha trigat molt a arribar. Amb els meus 50 anys al tron, és natural mirar tant cap enrere com cap endavant. És el meu deure i desig com a reina garantir que la monarquia continuï evolucionant d’acord amb els temps actuals. Això significa que s’han de prendre decisions difícils de tant en tant i sempre serà complicat trobar el moment adequat. Portar un títol reial comporta una sèrie d’obligacions i tasques, que, en el futur, recauran en menys membres de la família reial. Vull fer aquest ajust, que considero una salvaguarda necessària per al futur de la monarquia, fins i tot en el meu propi temps. He pres la meva decisió com a Reina, mare i àvia, però com a mare i àvia he subestimat tot el que el meu fill menor i la seva família se senten afectats i ho lamento. Que ningú dubti que els meus fills i els meus nets són la meva gran alegria i el meu orgull. Espero que nosaltres, com a família puguem trobar la pau en el nostre propi camí superant aquesta situació». 

La casa reial danesa va comunicar per sorpresa la setmana passada la decisió, que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener, justificant-la pel desig de la reina que aquests nets puguin formar la seva «pròpia vida» sense les obligacions de la institució.

Antecedent

L’anunci va ser vinculat a més a un altre d’anterior del 2016, en el qual s’avisava que el príncep Christian, fill del primogènit, l’hereu, Federic, seria probablement l’únic dels vuit nets de la reina que rebrà un assignació de l’Estat com a adult.

Alexandra ja va reaccionar el mateix dia, mostrant la seva «tristesa» i «commoció» en nom de la família, mentre que el príncep ho va fer a l’endemà amb declaracions als dos diaris danesos.

Joaquim va assegurar que al maig havia sigut informat que els seus fills perdrien el títol reial al complir els 25 anys, però que cinc dies abans de l’anunci se’l va avisar del canvi de plans.

Notícies relacionades

«Estic molt, molt trist per veure’ls tristos a ells i sense entendre el que els ha ocorregut», va dir Joaquim, que va parlar de «càstig» i va insinuar que la relació amb la seva mare no era bona.

Margarita II té quatre nets més, fills de Federic i la princesa Mary: Christian, de 15; Isabella, de 14, i els bessons Vincent i Josefina, d’11. EFE

Temes:

Dinamarca