Delictes contra la Hisenda Pública

Una jutge envia a judici Shakira per sis delictes contra Hisenda

La fiscalia demana en total vuit anys i dos mesos de presó i una multa de 23,8 milions d’euros

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Shakira s’asseurà al banc dels acusats. La jutge d’Esplugues de Llobregat que instrueix la causa ha enviat a judici la cantant per sis delictes fiscals relacionats amb la seva presumpta evasió d’IRPF i impost de patrimoni entre els anys 2012 i 2014. La interlocutòria d’aquest dimarts és ferma i la cantant no ho pot recórrer.

La fiscal Carmen Martín Aragón sol·licita en el seu escrit d’acusació vuit anys i un mes de presó i multes per un total de 23,8 milions d’euros per a la cantant colombiana Shakira (Isabel Mebarak Ripoll) per presumptament haver defraudat a l’Agència Tributària 14,5 milions d’euros entre els anys 2012 i 2014. L’artista de Barranquilla ja ha dipositat l’import del deute amb Hisenda i ha regularitzat la seva situació davant l’Agència Tributària, i ha pagat milers d’euros més per abonar els impostos que li correspon. Per aquesta raó, la fiscalia li aplica l’atenuant molt qualificat de reparació del mal, cosa que fa reduir la petició de pena en el seu conjunt.

Al principi, es van obrir negociacions entre la defensa de l’artista i la fiscalia per arribar a un acord. L’acusació pública oferia, fins i tot, rebaixar la pena de presó (inflada pel nombre de delictes que se li atribueix) per una multa. Tot i això, al final les converses no van arribar a un bon port i la cantant colombiana va rebutjar qualsevol pacte. Malgrat aquesta negativa, l’acord pot arribar fins al minut abans que se celebri la vista oral contra Shakira, que encara no té data.

Entramat societari

La fiscalia afirma que Shakira ha comès sis presumptes delictes de frau a Hisenda comesos per l’impagament d’impostos de la renda i del patrimoni el 2012, el 2013 i el 2014, i individualment se sol·liciten penes d’un anys a un any i sis mesos. La fiscalia sosté que l’artista va utilitzar per defraudar un entramat societari, amb ramificacions en paradisos fiscals, i que va simular que vivia a l’estranger quan en realitat ho feia a Barcelona amb el jugador de futbol Gerard Piqué, del qual ara s’ha separat.

Notícies relacionades

Segons la fiscal, Shakira va viure, de manera habitual entre el 2012 i el 2014, primer en una vivenda a Barcelona i després en una casa en Esplugues de Llobregat, que va ser adquirida juntament amb la seva parella Gerard Piqué a través d’una societat. Les estades fora d’Espanya de la cantant en aquell temps van ser «per motius professionals», amb una durada molt curta, a excepció dels Estats Units, on va participar al programa ‘La Voz’.

L’acusació pública precisa al seu escrit que la major part del temps era al nostre país i va superar els 183 dies que estableix la llei per considerar que una persona és resident habitual a Espanya i, per tant, ha de pagar els seus impostos aquí. En concret, l’acusada es va mantenir de manera efectiva al nostre país: 242 dies el 2012, 212 dies el 2013 i 243 dies el 2014. Les absències les qualifica d’«esporàdiques», partint de la normativa sobre tributs. Els advocats defensors de l’artista consideren que aquests càlculs són erronis.