Tu i jo som tres

La crítica de Monegal: El gran error de Napoleó a Waterloo

La crítica de Monegal: El gran error de Napoleó a Waterloo
1
Es llegeix en minuts
Ferran Monegal
Ferran Monegal

Crític de televisió

ver +

En la nova temporada del programa de divulgació històrica amb un punt d’humor, ‘El condensador de fluzo’ (La 2), han analitzat les causes que van causar la tremenda derrota de Napoleó a Waterloo.

Explicaven en el programa que el gran error de Napoleó va ser infravalorar els generals enemics. Va menysprear la força combinada entre el duc de Wellington i el general Von Blücher. Efectivament eren dos estrategs de primera categoria. Wellington ja habia liquidat totes les forces napoleòniques de la península Ibèrica (el van premiar amb els títols de vescomte de Talavera i duc de Ciudad Rodrigo), i Blücher era un enorme militar especialista en atacs directes, de cara, llançant la cavalleria a tota pastilla.

Aquesta combinació del britànic i el prussià era temible. Però Napoleó els va menysprear. Va creure que guanyaria sense baixar de l’autocar. I va ser definitivament vençut. Aquest apunt napoleònic, preparat amb suau humorisme, que ens ha ofert ‘El condensador de fluzo’ és un tema de molta actualitat, tot i que no ho sembli. Waterloo continua sent un enclavament calent en la política dels nostres dies.

Els vaig comentar fa poc amb quina il·lusió i alegria ens estan explicant ara a les homilies ‘Hola Rahola / Allô Waterloo’ (‘Tot és mou’ i ‘FAQS’, TV-3) que Puigdemont tornarà abans de l’estiu. «Ha derrotat Espanya», ens advertia amb una alegria molt comprensible. A la pregunta, tímida, sense atrevir-se gaire, de la presentadora: «¿I llavors aquí..., aquí què?», la resposta va ser que el més important és que Puigdemont arribarà com a president de la República, i el que ara hi ha aquí ja no tindrà sentit. O sigui, i per entendre-ho de seguida, l’actual presidència i Govern de la Generalitat són fruit d’un disseny autonòmic, i això quedarà derrotat pel president vencedor quan arribi de Waterloo.

Notícies relacionades

¡Ah! És una estratègia molt original. Si aquest camp de batalla arriba a ser així, jo aconsellaria el curiós president de la República que arribi de Waterloo que vegi l’anàlisi del programa ‘El condensador de fluzo’. És bàsic evitar menysprear les forces combinades que es trobarà aquí.

Per exemple, no sembla que ERC estigui per rendir-se i llençar la paperera l’actual president de la Generalitat. I el més apassionant: no sabem quin bàndol recolzarà TV-3 amb el seu inestimable ‘agitprop’.